Svijet

EU: Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj i potpredsjednica Evropske komisije Vera Jurova pozvali su države članice da sprovedu nezavisne, nepristrasne i efikasne istrage zločina nad novinarima i izrazili očekivanje da i zemlje kandidati za članstvo u EU usvoje evropske standarde za poboljšanje bezbjednosti novinara.

EU: Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati Foto: Foto: Shutterstock
BetaIzvor

„Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati. Pravda mora biti zadovoljena“, saopštili su Borelj i Jurova uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obilježava 2. novembra.

U zajedničkom saopštenju se ističe važnost izvještavanja o ratu u Ukrajini i rizici sa kojima se novinari suočavaju širom svijeta.

„Novinari su naše oči i uši koje izvještavaju iz konfliktnih zona. Oni dovode svoj život u opasnost da bi informisali šta se dešava na terenu. Njihovi tačni, nepristrasni medijski izvještaji služe osnovnom javnom interesu: izvještaji, slike i vijesti sa terene mogu imati odlučujući uticaj na razvoj i ishod oružanih sukoba“, istakli su Borelj i Jurova.

Zbog toga je, naveli su, novinarski rad često namjerno ometan u oružanim sukobima, a medijski radnici su suočeni sa uskraćivanjem pristupa informacijama, cenzurom i uznemiravanjem, kao i pritvaranjem i brutalnim napadima.

Evropski zvaničnici su podsjetili da je u Ukrajini nekoliko novinara i medijskih radnika ubijeno ili ranjeno, pri čemu su ponekad bili ciljana meta, dok su „dokumentovali istinu o zvjerstvima koja su činili ruski vojnici u Putinovom agresorskom ratu protiv Ukrajine“.

„Njihov rad je od suštinskog značaja, pošto ruski režim vodi globalnu kampanju dezinformisanja o realnosti rata“, istakli su u saopštenju, podsjetivši da namjerno usmjeravanje napada na novinare, kao i civile, predstavlja ratni zločin.

Borelj i Jurova su dodali da su novinari širom svijeta žrtve zločina iz mržnje, onlajn uznemiravanja, meta špijunskih softvera, pa čak i ubijani.

„Moramo da okončamo nekažnjivost ovih zločina i podržimo ljudska prava i vladavinu prava pružanjem pravde žrtvama. Tokom proteklih 10 godina, za 80 odsto ubistava novinara širom svijeta niko nije odgovarao“, istakli su Borelj i Jurova.

Novinari u EU se takođe mogu suočiti sa teškim uslovima, naveli su evropski zvaničnici, dodajući da se od zemalja članica očekuje da poštuju preporuku Evropske komisije o bezbjednosti novinara, usvojenu 2021.

„Od država kandidata i zemalja u susjedstvu se takođe očekuje da usvoje ove standarde“, navodi se u saopštenju.

Novi Zakon o slobodi medija ima za cilj da zaštiti nezavisnost i pluralizam medija i da podrži novinare, omogućavajući im da pozivaju na odgovornost one koji su na vlasti, bez straha ili naklonosti.

U saopštenju se dodaje i da je Komisija preduzela mjere u borbi protiv strateških tužbi protiv javnog istupanja (SLAPP) kojima se vrši pritisak na novinare kako bi se ućutkali.

„Ovi zakonodavni predlozi treba da budu usvojeni što prije kako bi se poboljšalo okruženje u kojem rade novinari i mediji“, naveli su Borelj i Jurova i pozvali države da istraže i procesuiraju sva krivična djela počinjena protiv novinara nepristrasno, nezavisno, efikasno, transparentno i blagovremeno.

U saopštenju se dodaje da se u EU tokom proteklih godina bilježi sve veći broj fizičkih, pravnih i onlajn prijetnji i napada na novinare i druge medijske profesionalce, a da je posebno zabrinjavajuće kada političari ili moćne javne ličnosti iniciraju ovakve napade.

Portal Analitika