Svijet

EU kopira drakonski zakon o pušenju iz Australije

Izvor

Ustavni sud Australije u srijedu je podržao novi zakon o duvanskim proizvodima, prema kome će sve cigarete biti u istim maslinastozelenim pakovanjima, bez boje i logotipa proizvođača i sa slikama koje upozoravaju na posljedice pušenja.


Zakon je, na predlog vlade, koja vjeruje da će doprinijeti smanjenju broja pušača u Australiji, usvojen prošle godine, ali vodeće svjetske duvanske kompanije, među kojima "Britiš amerikan tobako" i "Filip Moris", osporile su ga pred sudom.

Australijska vlada je, podnoseći zakon na usvajanje, ocijenila da će neatraktivna pakovanja doprinijeti suzbijanju broja pušača u zemlji, što je izazvalo žestoka reagovanja duvanskih kompanija, koje su upozorile da će uklanjanje loga i karakterističnih boja brendova rezultirati drastičnim padom profita, kao i da bi moglo dovesti do ulaska lažnih proizvoda na tržište.

Proizvođači cigareta su tvrdili i da je zakon neustavan jer je krši zakon o intelektualnoj svojini time što zabranjuje upotrebu loga i ostalih oznaka kompanija.

Donošenje sličnog zakona razmatraju i Novi Zeland, Indija, Velika Britanija i neke američke savezne države, a EU će na jesen objaviti nacrt izmijenjenog zakona iz 2001. godine i moguće je da će pooštriti odredbe koje se odnose na pakovanje cigareta.

- Raspravljamo o mnogim stvarima, uključujući uvođenje jednostavnog, bezličnog pakovanja - izjavio je juče portparol Evropske komisije Antonio Gravili.
Prema njegovim riječima, druga opcija su pakovanja sa zastrašujućim slikama raka usta i pluća, prenio je Rojters.


Svjetska zdravstvena organizacije upozorava da je pušenje jedna od najvećih prijetnji zdravlju čoveka s kojom se svijet suočava.

Izvor: Tanjug,Blic.rs

Portal Analitika