"Zbog kršenja strogih evropskih pravila o privatnosti podataka"

EU kaznila TikTok sa čak 345 miliona eura zbog nesposobnosti da zaštite privatnost djece

Evropski regulatori su danas kaznili TikTok sa 368 miliona dolara zbog propusta u zaštiti privatnosti djece.

EU kaznila TikTok sa čak 345 miliona eura zbog nesposobnosti da zaštite privatnost djece Foto: Eco Lens
Kiix.baIzvor

Ovo je prvi slučaj izricanja kazne popularnoj aplikaciji za dijeljenje kratkih videa, a kažnjeni su zbog kršenja strogih evropskih pravila o privatnosti podataka.

Irska Komisija za zaštitu podataka, vodeći regulator privatnosti za velike tehnološke kompanije čije je evropsko sjedište uglavnom u Dublinu, saopštila je da kažnjava TikTok sa 345 miliona eura zbog kršenja koje datira iz druge polovine 2020. godine.

Istraga je otkrila da je proces registracije za tinejdžere rezultirao postavkama koje su njihove račune prema zadanim postavkama učinile javnim, dozvoljavajući svima da gledaju i komentiraju njihove video zapise. Te zadane postavke takođe su predstavljale rizik za djecu mlađu od 13 godina koja su dobila pristup platformi iako im nije dozvoljeno.

Također, funkcija "porodičnog uparivanja" dizajnirana da roditelji upravljaju postavkama nije bila dovoljno stroga, dozvoljavajući odraslima da uključe direktnu razmjenu poruka za korisnike od 16 i 17 godina bez njihovog pristanka.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Strava_neregistrovani
15.09.2023. 13:37

Taj TikTok treba zabraniti! Na Balkanu pogotovo. Gledaš Bosnjake i Srbe, to je strašno šta izgovaraju jedni drugima... Sad je rat na TikToku!

1
0
G Genije_neregistrovani
16.09.2023. 03:17

@Strava_neregistrovani Mozes da biras sadrzaje koje gledas, isto kao i na TV-u ili Internetu. Sto trazis, to i dobijes...

1
0