Svijet

EU i Savjet Evriope: Pozvali Rusiju da odmah oslobodi Navaljnog

Vodeće zapadne zemlje, Evropska unija i Savjet Evrope kritikovali su večeras Rusiju i pozvali je da hitno oslobodi opozicionara Alekseja Navaljnog nakon što ga je ruski sud osudio na više od dvije i po godine zatvora.

EU i Savjet Evriope: Pozvali Rusiju da odmah oslobodi Navaljnog Foto: post-gazette.com
BetaIzvor

SAD su izrazile "duboku zabrinutost" zbog izricanja zatvorske kazne Navaljnom i pozvale Rusiju da ga oslobodi "odmah i bezuslovno".

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Navaljni "mora da uživa prava garantovana Ustavom Rusije, kao i svaki drugi ruski državljanin", prenose agencije.

"SAD su duboko zabrinute zbog poteza Rusije prema Alekseju Navaljnom. Ponavljamo poziv da on bude odmah i bezuslovno oslobođen, kao i svi nepravedno uhapšeni zbog upražnjavanja svojih prava, uključujući pravno na slobodu izražavanja i slobodno okupljanje", naveo je Blinken.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas zatražio je momentalno puštanje Navaljnog na slobodu, a zatvorsku kaznu najvećem protivniku Kremlja nazvao je "teškim udarcem" na vladavinu prava u Rusiji.

"Današnja presuda protiv Alekseja Navaljnog je težak udarac osnovnim slobodama i vladavini prava u Rusiji. Navaljni mora odmah da bude oslobođen", naveo je Mas na Tviteru.

Presudu je kritikovao i britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

"London poziva na momentalno i bezuslovno oslobađanje Alekseja Navaljnog i svih mirnih demonstranata i novinara uhapšenih u prethodne dvije nedjelje. Današnja perverzna presuda, čija je meta žrtva trovanja a ne odgovorni (za taj zločin), pokazuje da Rusija ne ispunjava najosnovnije obaveze koje se očekuju od svakog odgovornog člana međunarodne zajednice", istakao je Rab.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel, koji ove nedjelje treba da posjeti Moskvu, izjavio je da je presuda Navaljnom protivna međunarodnim obavezama Rusije u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda.

"Ona nije u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava koji je zaključio da je proces (protiv Navaljnog iz 2014. godine) arbitraran i nerazuman. Pozivam da momentalno bude pušten na slobodu", naveo je Borel.

I komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kritikovala je današnju presudu Navaljnom po istom osnovu, rekavši da Rusija njome krši svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava.

"Gospodin Navaljni uopšte nije trebalo da bude uhapšen i izveden pred sud jer je presudu (iz 2014. godine) koja je poslužila kao osnova za danas izrečenu kaznu Evropski sud za ljudska prava ranije ocijenio kao arbitrarnu i nerazumnu", istakla je Mijatović.

Dodala je da ruske vlasti današnjom presudom šalju "signal koji podriva zaštitu prava svih ruskih građana".

Portal Analitika