Svijet

EU će uvesti nove sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog

EU će najvjerovatnije uvesti nove sankcije Moskvi zbog trovanja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, ali ne odmah kako bi bilo omogućeno vrijeme za pronalaženje počinioca, rekli su danas diplomatski i izvori iz Evropske komisije.

EU će uvesti nove sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog Foto: Foto: Tanjug/AP
srnaIzvor

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je juče da je Navaljni, koji je u bolnci u Berlinu, otrovan sa nervnim agensom "novičok".

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da Rusija mora da pokrene pouzdanu, nezavisnu istragu kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde i da će Brisel reagovati na osnovu narednih koraka Moskve.

Moskva negira umiješanost i od Zapada traži da ne donosi zaključke ishitreno.

Stano je istakao da je evropski blok već počeo razgovore o odgovoru uz podsjećanje da je Rusija slabo reagovala na ubistva kritičara vlasti poput Ane Politkovske, Sergeja Magnitskog ili Borisa Nemcova.

Višerangirani diplomata EU rekao je da će Brisel sačekati određeno vrijeme i da će nakon toga, najvjerovatnije uvesti nove sankcije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel je u ime svih članica bloka pozvao Moskvu da u međunarodnoj istrazi sarađuje sa Organizacijom za zabranu hemijskog naoružanja.

Navaljni je prebačen u bolnicu u Omsku 20. avgusta pošto mu se zdravlje naglo pogoršalo tokom leta iz Tomska ka Moskvi. On je bio u komi i potom povezan na respirator. Dva dana kasnije prebačen je u kliniku u Berlinu.

Njemačke vlasti juče su saopštile da su rezultati ispitivanja pokazali tragove neidentifikovane otrovne supstance iz porodice agensa "novičok".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruski ljekari nisu pronašli tragove nikakve otrovne supstance tokom boravka Navaljnog u bolnici u Omsku.

Portal Analitika