Abiznis

Dnevne novine pišu

EU bespovratno donirala Crnoj Gori 610 miliona eura

Evropska unija (EU) bespovratno je donirala Crnoj Gori 610 miliona eura u periodu od 2007. godine do danas, pokazuju zvanični podaci, pišu Dnevne novine.

EU bespovratno donirala Crnoj Gori 610 miliona eura Foto: Ilustracija
Dnevne novineIzvor

- EU nije samo najveći donator i investitor, već i iskreni prijatelj Crne Gore i njenih građana, i u dobrim i teškim vremenima. Od 2007, EU je donirala Crnoj Gori preko 610 miliona eura finansijske pomoći - objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Evropske unije u Crnoj Gori.

Od tih 610 miliona eura, trećina novca je usmjerena iz dodatnih grantova EU. Pojedinačno gledano, Evropska unija je najviše donirala za sektor saobraćaja 76,3 miliona eura i za sektor zaštite životne sredine i klime 75,6 miliona eura.

Za oblast demokratskog upravljanja je donirano 70,9 miliona eura, dok je za jačanje vladavine prava dato 70,3 miliona eura.

Za jačanje socijalne politike je opredijeljeno bilo 49,9 miliona eura, a za konkurentnost i inovacije 24,3 miliona eura.

Što se tiče dodatnih grantova EU, najviše novca je donirano iz budžeta Zapadnobalkanskog investicionog okvira 82 miliona eura.

Za potencijalno najatraktivniju oblast prekogranične saradnje donirano je 63,2 miliona eura, dok je crnogorska poljoprivreda dobila bespovratnu pomoć od 39 miliona eura.

Civilno društvo je, kako se u EU naziva NVO sektor, iz Evropske unije čašćeno sa 17,2 miliona eura, dok je za oblast ljudska prava donirano 3,5 miliona eura.

EU trenutno značajno pomaže Crnu Goru preko brojnih projekata, a jedan od najznačajnih je digitalizacija javne uprave, koju je EU pomogla.

Podsjetimo, Ministarstvo javne uprave je, u saradnji sa UNDP-em, a uz finansijsku podršku Evropske unije, prethodne dvije godine radilo na uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka.

Ovaj jedinstveni informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka omogućava da organi, odnosno drugi subjekti razmjenjuju podatke iz elektronskih registara koje vode i informacionih sistema kojima upravljaju.

Zahvaljujući ovom sistemu neće biti potrebe da građani i privreda donose potvrde i dokumenta koje izdaju drugi organi državne uprave.

Podsjetimo, Crnoj Gori je, osim podrške budžetu od 40,5 miliona, o čemu su Dnevne novine nedavno pisale, dostupan i program EU vrijedan 18 miliona eura, od čega su 15,3 miliona eura sredstava EU, uz dodatnih 2,7 miliona eura sredstava nacionalnog kofinansiranja.

- Glavni cilj programa je osiguranje razvijenog i povezanog društva kroz osiguranje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, unapređenje kvaliteta formalnog, neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalnu inkluziju osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva - piše u dopuni informacije.

Portal Analitika