Abiznis

Etinger:EU će dati ekspertsku podršku Crnoj Gori u oblasti energetike

Izvor

Kako je saopšteno iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću, Etinger je istakao da energetika i pitanje snabdijevanja električnom energijom predstavljaju jednu od najznačajnijih oblasti djelovanja institucija EU.

„Crna Gora je napravila impresivan napredak posljednjih godina. Nastavite da usvajate standarde i regulativu EU i u narednom periodu“, kazao je Etinger.

Lukšić je naveo da će posjeta evropskog komesara i razmjena mišljenja na polju energetike podstaći proces dostizanja evropskih standarda na ovom polju, kao i valorizaciju energetskih potencijala Crne Gore.

„Saradnja i podrška EU našoj zemlji je jako značajna i uvijek je bila smjernica za njen napredak u energetskoj oblasti“, kazao je Lukšić.

Premijer je ukazao na projekte Vlade kojima se stimulišu različite vrste proizvodnje električne energije, prije svega povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, privlačenje investicija, povećanje korištenja obnovljive energije, unapređenje energetske efikasnosti i razvijanje tržišne konkurencije, uz unapređenje ekološke situacije.

-To su ključni prioriteti tokom crnogorskog predsjedavanja Evropskom energetskom zajednicom- naglasio je Lukšić.

Kako se dodaje, Etinger je iskoristio priliku da uputi čestitke na demokratski sprovedenom izbornom procesu i ostvarenim rezultatima. Predsjednik Lukšić zahvalio je komesaru EU, ističući opredijeljenost Vlade da dosljedno spovodi reforme i kroz proces pregovaranja usvaja evropske standarde u cilju poboljšanja kvaliteta života svih građana Crne Gore.

U saopštenju sa sastanka nema ni riječi o KAP-u, iako je to bila nezaobilazna tema. Etinger se protivi politici davanja subvencija za fabriku, ističući da se time narušava princip tržišne konkurencije i da se povlastice mogu odobravati isključivo siromašnim građanima, a nipošto privatnim kompanijama.

Četvorogodišnji paket subvencija za struju KAP-u, koji je istekao sredinom tekuće godine, „težak“ je 60 miliona eura, koliko fabrika duguje za utrošenu struju Elektroprivredi.

Portal Analitika