Društvo

Žestok toplotni udar od sredine sedmice: Korita rijeka uveliko suva

Izvor

Cijevna je uveliko bez vode još od sredine jula. Na popularnom kupalištu Nijagarini vodopadi - vodopada već duže vrijeme nema. Suvo rastinje i većinom osušeni zasadi, prizor su koji se ne gleda često pored rijeka. Najveću muku ovo predstavlja za poljoprivrednike, jer upravo crpljenjem vode iz rijeke navodnjavaju svoje njive i tako održavaju usjeve.

Sudeći prema dugoročnoj prognozi, tropski dani i vrućine do 40 stepeni Celzijusovih potrajaće… Prošle nedjelje u Podgorici zvanično je bilo 43 stepena dok su termometri u gradu pokazivali čak 45. Suša koja je po svemu sudeći prilično uzela maha, biće okončana tek krajem septembra!

moracapresusilaok

Meteorolozi za narednu sedmicu prognoziraju toplo i suvo vrijeme. Suva korita rijeka, o kojima svi možemo posvjedočiti ovih dana, jasni su pokazatelji da je glavnom gradu i te kako potrebna kiša… Već je postalo normalno da posljednjih nekoliko godina Ribnica u toku jula i avgusta presuši, ali da Morača na nekim mjestima bude široka svega metar, i nije. Na pojedinim mjestima, kao u naselju Smokovac ona se lako može pregaziti, što se, prema svjedočenju mještana, nije dešavalo posljednjih deceniju!

susacgvok

Na Skalinama, gdje je prije deset dana pronađena 250 kilograma teška avionska bomba, iz sektora za vanredne situacije upozorili su građane da izbjegavaju kupanje. - Upozoravamo građane da ne idu na Skaline, da se ne približavaju tom mjestu. Temperature su takve da se nikada ne zna kada može doći do aktiviranja - upozorio je Zoran Begović, šef sektora za vanredne situacije.

skalinok

(foto: vesti-online.com; mosquito.me; novosti.rs)


Portal Analitika