Muzika

Šest Gremija za Adel

Izvor

Svečana ceremonija dodjele Gremija ostala je u sijenci iznenadne smrti zvijezde Vitni Hjuston. Dodjelu je otvorio reper LL Kul Džej molitvom za Vitni, a kasnije joj je odata počast, tako što je Dženifer Hadson otpjevala jedan od njenih najvećih hitova – „I Will Always Love You“.

Najviše malih zlatnih gramofona kući je ponijela Adel, koja je samo jednim albumom pokorila muzičke liste širom svijeta. Britanka je osvojila Gremije i u najvažnijim kategorijama - za album godine, singl godine i pjesmu godine (Rolling in the Deep). Adel nije mogla da zadrži suze dok je primala nagradu za album godine. U emotivnom govoru kazala je da je album inspirisan nečim kroz šta su svi ljudi prošli - lošom vezom.

Najbolji i najpoznatiji muzičari iz cijelog svijeta sinoć su se prisjetili još jedne dive koja nas je prerano napustila. Ejmi Vajnhaus je posthumno nagrađena za duet s Tonijem Benetom „Body and Soul“. Kada se Benet popeo na scenu da primi Gremija pozvao je Ajmine roditelje da mu se pridruže.

- Mi ne bismo trebali biti ovdje, već naša voljena kćerka - kazao je Ejimin otac Mič, koji je spomenuo odlaske Vitni Hjuston i Ete Džejms.

- Šta da kažem? Na nebu je sada jedan prekrasni ženski bend – dodao je Mič.

Praznih ruku nisu otišli ni „Foo Fightersi“, koji su od sedam nominacija osvojili pet Gremija, Kanje Vest je osvojio četiri nagrade, uključujući one za najbolji rep album „My Beautiful Dark Twisted Fantasy“, te najbolje rep izvođenje „Otis“, zajedno sa Džej-Zijem. Najboljim novim izvođačem proglašen je indi-folk bend „Bon Iver“.

Portal Analitika