Muzika

Festival umjetničke muzike obuhvatiće sve segmente muzičke tradicije

Espressivo od 26. novembra do 4. decembra na Cetinju: Na otvaranju Crnogorski orkestar mladih

Svi programi će, kako je saopšteno, počinjati u 19 sati, a ulaz je besplatan

Espressivo od 26. novembra do 4. decembra na Cetinju: Na otvaranju Crnogorski orkestar mladih Foto: UCG
Portal AnalitikaIzvor

Festival umjetničke muzike Espressivo, koji se već 14 godina organizuje na Cetinju, ove godine biće održan od 26. novembra do 4. decembra u Multimedijalnoj sali Ministarstva kulture na Cetinju.

Kako navode organizatori, Espressivo je festival umjetničke muzike, koji je fokusiran na vrhunske interpretacije umjetničke muzike, ali i na stvaranje novih konteksta u kojima se umjetnička muzika može konzumirati, praviti, slušati, prezentovati. Muzički repertoar obuhvata sve segmente muzičke tradicije, od interpretacije stare do nove muzike Crne Gore i regiona.

Festival će u nedjelju, 26. novembra u 19 sati otvoriti Crnogorski orkestar mladih, pod dirigentskom palicom Igora Pejovića. U ponedjeljak, 27. novembra biće upriličen koncert Jovana Kolundžije (violina) i Natalije Mladonović (klavir), dok će u utorak 28. novembra nastupati Miša Berkut (viola) i Aleksej Kurbatov (klavir). 

Klavirski recital Alekseja Molčanova cetinjska publika imaće priliku da čuje u srijedu, 29. novembra, dok će se koncertom Marka Simovića (violina) i Vladane Perović (klavir), koji će se održati u četvrtak, 30. novembra, završiti novembarski program festivala. Decembarski dio programa, takođe u prostoru Ministarstrva kulture, započeće koncertom gitarskog dua Srđe Bulatovića i Darka Nikčevića.

Još tri koncerta biće organizovana u decembru, i to u subotu, 2. decembra kada će nastupiti klavirski duo Silva Skenderi i Milena Nikolla. Najbolji studenti Muzičke akademije predstaviće se publici dan kasnije, a festival će biti zatvoren u ponedjeljak, 4. novembra koncertom pijanistkinje Eme Potevske. 

Svi programi će, kako je saopšteno, počinjati u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Podsjetimo, festival umjetničke muzike Espressivo je manifestacija visokih umjetničkih dometa koja od pokretanja brižljivo njeguje kvalitet programa. No i pored toga, iz godinu u godinu vidan je snažni uticaj Espressiva na ukupnu klimu crnogorske muzičke scene. 

Isto tako, dosadašnja izdanja pokazala su uspon i razvoj njegovih direktnih i indirektnih uticaja na javni, kulturni život Crne Gore.

Festival se organizije pod pokroviteljstvom i podrškom Univerziteta Crne Gore, Ministarstva kulture, Muzičke akademije i Prijestonice Cetinje. 

Detaljnije informacije o umjetnicima i festivalskom programu možete pogledati OVDJE.

Portal Analitika