Svijet

Puno iznenađenja

Erdogan imenovao novi sastav vlade: Na čelu diplomatije bivši šef obavještajne službe

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu u parlamentu Turske i preuzeo novi mandat šefa države nakon čega je održana i svečana inauguracija. Odmah je obavio i jedan od prvih zadataka, a to je imenovanje članova vlade.

Erdogan imenovao novi sastav vlade: Na čelu diplomatije bivši šef obavještajne službe Foto: EPA
Klix.baIzvor

Erdogan je najavio nove članove vlade na konferenciji za novinare koju je održao u vili Džankaja. Interesantno je da su samo dva ministra zadržala svoja mjesta.

Čelnik Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) Hakan Fidan zamijenio je Mevluta Čavušoglua na mjestu ministra vanjskih poslova, dok je bivši šef ekonomije Mehmet Simsek postao novi ministar finansija, u dugo očekivanoj odluci.

Erdogan je imenovao Dževdeta Jılmaza za novog potpredsjednika vlade, koji će zamijeniti Fuata Oktaja. On nije imenovao nijednog drugog na toj poziciji i radiće sa jednim potpredsjednikom.

Jilmaz Tunk je zamijenio Bekira Bozdaga na mjestu ministra pravde, dok je načelnik Generalštaba general Jašar Guler zamijenio Hulusi Akar na mjestu ministra odbrane.

Mahinur Ozdemir, koji je služio kao ambasador Turske u Alžiru, imenovan je za novog ministra porodice i socijalne politike u zemlji, zamijenivši Derju Janik.

U međuvremenu, Ali Jerlikaja, koji je bio guverner Istanbula pet godina, postao je novi ministar unutrašnjih poslova, zamijenivši Sulejmana Sojlua.

Vedat Isikhan je postao novi ministar rada i socijalne sigurnosti, Mehmet Ozhaseki je postao ministar okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena, a Alparslan Bajraktar je postao ministar energetike i prirodnih resursa.

Ministar zdravlja Fahretin Koča i ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj jedini su ministri koji su zadržali svoje prethodne funkcije.

Ranije tokom dana, Erdogan je rekao da će novi sastav vlade svoj prvi sastanak održati u utorak.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.