Društvo

Direktor KCCG

Eraković: Nova Vlada da se fokusira na nove projekte

Klinika za infektivne bolesti u planu je Kliničkog centra, i za nju je već opredijeljen novac, poručuje direktor Kliničkog centra Jevto Eraković. 

Eraković: Nova Vlada da se fokusira na nove projekte Foto: screenshot
rtcg.meIzvor

Zahvaljuje se mandataru za sastav nove Vlade Zdravku Krivokapiću, koji je nedavno poručio da se vode intenzivni razgovori o klinici za Infektivne bolesti što brine za zdravstveni sistem, ali poručuje da bi nova Vlada trebalo da se fokusira na nove projekte, a ne one koji su u toku ili čija se realizacije očekuje.

U planu Kliničkog centra su Klinika za infektivne i kožne bolesni, klinika za mentalno zdravlje, klinika za hematologiju sa onkologijom i novi ugrentni centar. Ti projekti su javnosti već dobro poznati, kaže prvi čovjek najveće zdravstvene institucije u Crnoj Gori Jevto Eraković.

- Povodom najave mandatara gospodina Krivokapića da će u fokusu medicinskih njihovih ciljeva u narednom periodu biti infektivna klinika želim naravno da još jednom objasnim situaciju dakle da su kompletna finansijska sredstva, projekat obezbijeđen za tu kliniku i da očekujemo uskoro raspisivanje tenderske dokumentacije - kazao je Eraković.

Nema sumnje da u zdravstveni sistem treba ulagati, zato bi nova Vlada, kako poručuje Eraković, trebalo da se fokusira na nove projekte. Šta to fali Kliničkom centru i šta bi trebalo raditi svake godine, jasno je, kaže, naznačeno u strateškom dokumentu plana i razvoja te institucije.

- Pozdravljamo naravno želju da zdravstveni sistem bude fokus njihovog interesovanja ali svakako to treba da bude usmjereno u ono za šta još nijesu obezbijeđena sredstva, za šta još postoje tek planovi za realizaciju. To svakako nije ni infektivna klinika, ni kožna klinika, ni klinika za mentalno zdravlje, ni klinika za hematologiju - dodao je ditrektor KCCG.

Ovim projektima se bave i pored aktuelne situacije sa korona virusom, zbog kojeg je u Kliničkom centru trenutno smješteno 59 pacijenata.

- Naši kapaciteti jesu u ovom momentu popunjeni u većem broju nego bilo koji dan do sada od početka epidemije ali ja mislim da je osnovni problem u ovom trenutku zaista jedan veliki zamor i naših doktora i srednjeg medicinskog kadra, zaista želim da istaknem da su njihovim radom i trudom itekako opterećeni u ovom periodu - kazao je Eraković.

U Kliničkom centru pokušavaju da raspodijele opterećenje zaposlenih, što kaže Eraković nije lako, s obzirom da postoje i drugi pacijenti, koji takođe moraju dobiti neophodnu zdravstvenu njegu. Uvjerava da će zdravstveni sistem biti spreman i za eventualno gori scenario, ali moli sve građane da im olakšaju i potrude se da to toga ne dođe. Zato - distanca, maska i redovno pranje ruku.

Portal Analitika