Društvo

EPCG: Potrošnja za četiri sata porasla 14 odsto

Izvor

Iz Elektroprivrede (EPCG) je saopšteno da je potrošnja struje u 13 sati bila 14 odsto viša u odnosu na jutros u devet sati.

“Potrošnja ostvarena u 13 sati je za oko četiri odsto manja u odnosu na potrošnju u isto vrijeme u subotu”, naveli su iz EPCG.

EPCG apeluje i dalje na racionalnu potrošnju kako bi elektroenergetski sistem održali stabilnim.

Iz EPCG upozoravaju da bi mogli početi sa isključenjima i redukovanjem snage električne energije potrošačima, ukoliko preporuke Vlade za smanjenje potrošnje ne daju očekivane rezultate.

Oni su naveli da se posljednjih dana slične mjere već preduzimaju u Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji.

Koordinacioni tim za upravljanje vanrednim situacijama je, na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja, naredio da Kombinat aluminijuma Podgorica i nikšićka Željezara smanje dnevnu potrošnju električne energije najmanje 20 odsto.

Gradonačelnici Glavnog grada i Prijestonice i predsjednici opština, u saradnji sa subjektima na njihovom području, treba da obezbijede racionalnu potrošnju električne energije i obavezno isključenje javne rasvjete, bilborda, izloga i drugih sličnih objekata.

Kako se navodi u naredbi, javne ustanove i preduzeća, kao i preduzeća, obezbijediće racionalan i ekonomičan utrošak električne energije.

Portal Analitika