EURO 2024

Teško je da je neko mogao uživati u današnjoj utakmici u Dizeldorfu

Engleska je u polufinalu: Ni danas nije moglo bez penala, Pikford je odbranio jedan i to je bilo dovoljno

Fudbaleri Švajcarske završili su nastup na Euru. U trećem četvrtfinalnom duelu, od izabranika Murata Jakina bolja je bila selekcija Engleske , koja je u Dizeldorfu slavila, nakon penala. Poslije 90 minuta bilo je 1:1 (0:0), u dodatnih 30 nije bilo novih golova, pa su uslijedili penali, nakon kojih je bilo 5:3.

Engleska je u polufinalu: Ni danas nije moglo bez penala, Pikford je odbranio jedan i to je bilo dovoljno Foto: epa-efe
Portal AnalitikaIzvor

Nakon prvog dijela, tokom kojeg nijesmo vidjeli gotovo ništa na obje strane, Švajcarska je bila angažovanija u drugom, bila je i bliža golu, koji je i postigla u 75. minutu - strijelac je bio Embolo. Pet minuta kasnije, Engleska je izjednačila prekrasnim pogotkom Sake.

U produžecima golova nije bilo i, drugi put u četvrtfinalu, pratili smo penale. Već u prvoj seriji, Pikford je odbranio Akanđijev šut i to je, kako se ispostavilo, odlučilo putnika u polufinale. Jer, prilikom svih ostalih šuteva - i jedni i drugi bili su precizni.

Premda su obje selekcije ušle jako u meč, brzo je to splasnulo i u prvom poluvremenu ispratili smo predstavu daleko ispod nivoa – ne četvrtfinala, već i nokaut faze.

Englezi su za 45 minuta stvorili tri poluprilike, Švajcarci jednu, pa tako golova nije bilo. Niti se o tom periodu igre može reći nešto više.

Nijesmo ni u nastavku gledali naročito bolju igru, no opasniji su bili igrači Švajcarske, pri čemu je u 53. minutu Embolo mogao do gola, ali je na petercu loše zahvatio loptu.

Švajcarska je nastavila da prijeti i to im se isplatilo u 75. minutu. Šer je odlično poslao lopu ka Ndojeu, on je proslijedio do Emboloa, koji je u petercu samo ispružio nogu i Pikfordova mreža se zatresla. 

Tek tada se probudila engleska selekcija i u 80. minutu - poravnala. Bio je to izvanredan pogodak Bukaja Sake, koji je fantastično šutnuo sa 16-17 metara u suprotni ugao i bilo je 1:1. Upravo je Saka bio i jedini fudbaler u redovima 'albiona' koji je do tada zavrijedio prelaznu ocjenu.

Od tada smo pratili znatno otvoreniju igru, ali novih golova nije bilo i uslijedili su produžeci.

Prvi produžetak otvoren je odličnim pokušajem Rajsa, uskoro je pokušao Belingem, te se moglo reći kako su engleski reprezentativci konačno počeli da pritiskaju. U drugom produžetku smo gledali bolju Švajcarsku. Kejn je u 109. minutu morao izaći zbog povrede, a u 118. je Švajcarska mogla do gola - no, tresla se prečka.

U prvoj seriji penala, Palmer je savladao Somera, a Akanđijev šut odbranio je Pikford. Onda je Belingem pogodio, pa je Šer smanjio na 2:1. U trećoj seriji, Saka je poslao loptu u mrežu, ali je precizan bio i Šaćiri. Četvrta serija otvorena je Tonijevim pogotkom, a pogodio je odmah zatim i Amduni.

Na početku pete serije, Trent Aleksander Arnold je pogodio i odveo svoju selekciju u polufinale.

Portal Analitika