Abiznis

Engleska ekonomija gubi 1,5 milijardi dolara zbog SP u fudbalu

Izvor

 Istraživanje koje su u aprilu sprovele dvije britanske agencije pokazalo je da je 38 odsto zaposlenih u Engleskoj spremno da "pobjegne" s radnog mjesta kako bi pratilo utakmicu.

Prehrambena kompanija Kelog je pokušala da obezbijedi da Svjetski kup ne utiče na efikasnost njenih radnika tako što im je omogućila gledanje utakmica na poslu, prenosi Tanjug.

Slično je uradila i japanska brokerska kompanija Nomura, koja je svojim zaposlenima dopustila gledanje utakmica preko interneta za radnim stolovima, ali i u društvu, na velikim ekranima u posebnim prostorijama.

Seinsberi, treći po veličini lanac supermarketa u Britaniji, dopustio je svojim radnicima da narednih sedmica uzimaju slobodne dane, mijenjaju smjene i dogovaraju pauze u vrijeme utakmica, dok je svjetski poznata kompanija za informisanje o kreditima Iksperijen zaposlenima uputila upitnik koje utakmice i kada žele da gledaju, kako se to ne bi podrudarilo s nekim važnim sastankom.

U Njemačkoj zaposleni u Adidasu i Pumi mogu da prate utakmice, a isto je dopustio i Infineon tehnolodžis, drugi po veličini proizvođač poluprovodnika u Evropi.

Nijesu, međutim, svi poslodavci saosjećajni prema svojim zaposlenim zaljubljenim u fudbal.

Proizvođač luksuznih automobila Dajmler zaposlenim ne dopušta gledanje utakmica, a isto se ponaša i Beiersdorf, proizvođač poznate kreme Nivea.

Neki su pronašli "polurješenje", poput holandskog ING NV-a, najveće kompanije za pružanje finansijskih usluga u toj zemlji, koja radnicima dopušta gledanje utakmica, ali će im zbog toga odbiti od plate.

Portal Analitika