Abiznis

Željezarci od sjutra u štrajku

Izvor

Predsjednik sindikata kompanije Janko Vučinić je, u prisustvu kolega iz izvršnog odbora sindikalne organizacije i radnika, održao konferenciju za novinare na ulici ispred Željezare jer im uprava Toščelika, kako je saopštio, nije dozvolila da svoje stavove saopšte javnosti ni u upravnoj zgradi, ni ispred nje.

Vučinić i okupljeni radnici poručili su da štrajk nije organizovan iz političkih razloga, jer među njima ima glasača svih partija, već da su razlog isključivo niske plate, koje u ključnom pogonu Čeličani u prosjeku iznose svega 250 eura.

Radnici su ponovili da je u fabrici nedovoljno zaposlenih i saopštili da u Čeličani radi svega 90, dok je za normalno funkcionisanje proizvodnje potrebno barem još toliko radnika.

Sindikat zahtijeva da se uposli dovoljan broj radnika, posebno u proizvodnji na ključnim radnim mjestima, što bi, kako ocjenjuju, omogućilo normalnu proizvodnju uz poštovanje 40-osatne radne sedmice.

Upravni odbor turskog Tosjali holdinga, u čijem sastavu posluje Toščelika, savjetovao je radnicima Željezare da odustanu od štrajka, jer će u protivnom biti primorani da razmotre investicione odluke u fabrici.

Portal Analitika