Ostalo

U toku je peti BLACKLAKE Xtreme Triathlon Montenegro

Ekstremna trka na Žabljaku okupila 50 učesnika iz 31 zemlje svijeta

Na Crnom jezeru jutros u 4:30h startovalo je peto izdanje BLACKLAKE Xtreme Triathlon Montenegro, kvalifikacione trke za svjetsko prvenstvo u ekstremnom trijatlonu koje se svake godine održava u Norveškoj.

MediabiroIzvor

Organizator trke i ove godine je Multisport Akademija Mayer uz podršku Turističke organizacije Žabljak, Opštine Žabljak, Nacionalnog parka Durmitor i Nacionalnih parkova Crne Gore.

Učesnici triatlona su na početku trke zaplivali u jedinstvenom Crnom jezeru, a dodatnu draž ovom segmentu trke dodao je prirodni most koji su takmičari morali da pređu između Crnog i Malog jezera, dodajući time element nepredvidivosti i uzbuđenja.

„Temperatura vazduha je jutros bila devet stepeni, ali nas je Crno jezero sve prijatno iznenadilo sa oko 16 stepeni. Trijatlonci su uspostavili fantastične rezultate, tačno 50 takmičara iz 31 zemlje svijeta, a već po prvim rezultatima nakon plivanja, nadamo se da će ovo biti jedna brza trka“, ispričao je organizator trke Igor Majer. 

Nakon iscrpljujućeg plivačkog dijela, triatlonci su se uputili na biciklistički dio trke koji obuhvata ukupno 182 kilometra i koji vodi od Žabljaka preko Boana, Mioske, Kolašina, Mojkovca, Đurđevića Tare natrag do skijališta Savin kuk.

Prvi dio rute karakterišu prijatni pejzaži i mnogi spustovi, ali učesnike očekuje i zahtjevna vožnja kroz najdublji kanjon u Evropi – kanjon rijeke Tare i finalni uspon na Žabljak.

Završna faza, trkački dio, dug je 42.2 kilometra i vodi kroz prelijepe ali i izazovne i ekstremne planinske staze preko Sedla, Zelenog vira, katuna Lokvica i dalje uz Mlinski potok preko Bosače i Nadgore sa ciljem na Crnom jezeru. Uz ukupan uspon od 1.700 metara, ovaj dio trke je prava poslastica za ljubitelje prirode.

Ove godine nažalost nije bilo takmičara iz Crne Gore, ali je okupljena jedna impozantna lista zemalja koje su odlučile da svoju sreću i kvalifikacioni put do svjetskog prvenstva okušaju na Žabljaku i Durmitoru, a u trci učestvuje i jedan povratnik od prethodne godine. 

„Imamo jednog tačmičara iz Mađarske koji prethodne godine nije uspio da završi trku, tako da je došao po drugi put, a ostali takmičari su ne samo po prvi put na ovoj trci, već po prvi put i u Crnoj Gori. Takmičari dolaze i iz dalekih zemalja kao što su Domenikana, Paragvaj, Brazil, SAD, Južnoafrička Republika i iz skoro svake države Evrope. Isplati se doći i prevaliti toliki put za jedno ovakvo životno iskustvo“, dodao je Majer. 

U kasnopopodnevnim časovima očekuje se prolazak prvih takmičara kroz cilj nakon isplivanih 3.8km, 182km pređenih na biciklu i istrčanih 42.2km. 

„Nadam se da će rekord od oko 13 sati i 15 minuta biti oboren, tako da u kasnopodonevnim časovima očekujemo prvog takmičara na cilju. Cijela trka može uživo da se prati putem našeg sajta blackxtri.com, imamo live GSP praćenje svakog takmičara, tako da u svakom trenutku možete da znate gdje je ko i pogledate rang liste“, saopštio je organizator trke. 

Ovom ektremnom trijatlonu juče je prethodila i BLACKLAKE Solo Point Five trka u poludistanci, takmičari su plivali 1.900 metara, vozili biciklo Durmitorskim prstenom 85km i trčali 21km. Vikend u znaku trijatlona na Žabljaku biće završen sutra ceremonijom proglašenja pobjednika sa početkom od 10h. Pred Multisport Akademijom Mayer je uzbudljiv nastavak septembra, te će 16. septembra u Lištici Bay biti upriličena Uphill trka, dok će se 30. septembra plivati u najljepšem zalivu Mediterana između dva Peraška ostrva u okviru trke X-WATERS Montenegro.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m maliFifirčic_neregistrovani
09.09.2023. 10:03

Koliko je Dritanga uzela para ,da dođu u Crnu Goru, bitanga skube na sve strane, klinika mu je propala,tako će i on brzih dana platiti sva nečastna djela, sram te bilo Dritane

3
0
T Tommy
09.09.2023. 08:25

Bravo, ovo je divna priča. Svake godine takmičara će biti sve više, a to znači još više promocije naše lijepe zemlje. Organizatoru svaka čast.

7
0