Društvo

4. maj - Dan mentalne ekologije

Ekološka kriza je odraz svijesti osobe

Projekat „Mentalna Ekologija“ bavi se pitanjem životne sredine i podizanja svijesti savremenog čovjeka, ali na jedan drugačiji i kreativan način - kroz angažovanu umjetnost koja predstavlja snažan vid korektiva društva.

Ekološka kriza je odraz svijesti osobe Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Jedina kriza u kojoj se nalazi cijela planeta je ekološka kriza i ona se ne tiče samo životne sredine, već je u pitanju i kriza kulture i naše svijesti. S toga, strategije donosioca odluka treba da budu usmjerene, ne samo globalno i lokalno, već prije svega na pojedince/ke. 

Spas svijeta upravo zavisi od individue a svijest o nemoći pojedinca je dovela planetu u najveću ekološku krizu od nastanka svijeta. 

„Ne mogu ništa promijeniti“ – reče 8 milijardi ljudi. Ovo je mantra inferiornog ponašanja gotovo svih nas. 

Upravo je zato, prvi put u Crnoj Gori, osmišljen i započet projekat u kojem su objedinjeni: umjetnost, kultura, ekologija, edukacija i aktivizam, a najvažnija stavka projekta je podizanje svijesti polaznika/ca programa kroz male kontinuirane akcije, razvoj i buđenje kreativnosti svakog pojedinca/ke.

Podizanje svijesti, prvenstveno pojedinaca/ki, pa društva u cjelini - kroz umjetnost i kulturu više nijesu aktuelni već nužni. 

Projekat „Mentalna Ekologija“ bavi se pitanjem životne sredine i podizanja svijesti savremenog čovjeka, ali na jedan drugačiji i kreativan način - kroz angažovanu umjetnost koja predstavlja snažan vid korektiva društva. 

Višeslojnost projekta se ogleda u tome što je ciljna grupa svaki/a građanin/ka Crne Gore bez obzira na uzrast, pol, kulturološko, nacionalno, ideološko, sociološko naslijeđe, političko opredjeljenje i sl.

Projekat predstavlja novi model edukacije koji doprinosi iskustvenom saznanju da razvojem kreativnosti i edukacijom čovjek postaje istovremeno i ekološki osviješćena osoba. 

Ekološko umjetnički projekat „Mentalna ekologija“ i kreativni program „Disciplina mašte“ je autorski rad i decenijsko umjetničko istraživanje crnogorske vizuelne umjetnice mr Milene Živković

Kroz kreativni program i radionice „Disciplina mašte“, umanjuje se talas i intezitet konzumerizma, automatizma, letargije, pasivnosti – u svakodnevnom životu građana/ki Crne Gore. Nadalje redefiniše se i umanjuje negativan uticaj trendova koji se oslanjaju isključivo na trenutni koncept „nametnutog“ života. 

Projekat je zasnovan na holističkom pristupu a cilj je „čistiti po malo“ zastupljeni mentalni otpad - predrasuda, ksenofobije, suvišnih informacija, nacionalnih, vjerskih, kulturnih podjela itd.

Picture2

Okupljanjem oko projekta „Mentalna ekologija“ stvara se snaga za istinsku reanimaciju Crne Gore kao ekološke države. Na ovaj način i kroz jedinstven primjer male države koja je po malo i sa malo učinila dovoljno u kriznim vremenima. Kreativni program „Disciplina mašte“ kroz radionice uključuje stručnost, kreativnost, inovativnost, hrabrost, poštenje, profesionalnost pojedinaca. Te vrijednosti dalje širi i uvećava kroz strategiju ujedinjenja na jedan potpuno nov način, ne samo kroz jedno polje već kroz više oblasti istovremeno - kulture, umjetnosti, ekologije, nauke, prosvjete i medija.

Tako je i nastao film „Mentalna ekologija“ - kao dio razmjene iskustva i edukacije polaznika sa profesorom i astorfizičarem Draganom Hajdukovićem, inače inicijatorom ideje o ekološkoj Crnoj Gori još prije 30 godina.

Poruka filma, koji se emituje na Dan Mentalne ekologije 4.maja, je da se ekološka kriza ne tiče samo oblasti ekologije već samog kvaliteta života i opstanka budućih generacija. 

3...2...1... Pogledaj film...MENTALNA EKOLOGIJA


Ekološko umjetnički projekat „Mentalna ekologija“ i kreativni program „Disciplina mašte“ je autorski rad i decenijsko umjetničko istraživanje crnogorske vizuelne umjetnice mr Milene Živković.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L LipaLipa_neregistrovani
06.05.2023. 15:10

... "Ne mogu ništa promijeniti" ili sve zavisi od Nas (svi hocemo, sve mozemo i sl.) ... oba ova stava iskljucuju pojedinca (Jedan negativno, drugi pozitivno), javlja se koletiv, jedno tielo. tijelo i jeste kolektiv, ... no to je samo posledica, nasa svest, njena rezultanta je na visem nivou, egregor je vece kvalitetai sl. ... aj'zdravo, ...

0
0
S Selma_neregistrovani
04.05.2023. 12:24

Prljavih misli nikuda sem u sunovrat. Odlična opomena

1
0
d dragan_neregistrovani
04.05.2023. 12:16

Svaka cast Gospodo! Naklon!

1
0