Region

Ekipi predstave Knjiga o Milutinu zabranjen ulazak na Kosovo; Jezdić: Tužno i primitivno

Ekipi predstave „Knjiga o Milutinu“ Zvezdara teatra bez ikakvog obrazloženja zabranjen je prelazak preko administrativne granice sa Kosovom. Glavni junak ove monodrame glumac Nenad Jezdić prokomentarisao je ovaj čin kao nedopustiv i primitivan, piše Danas.

Ekipi predstave Knjiga o Milutinu zabranjen ulazak na Kosovo; Jezdić: Tužno i primitivno Foto: Danas.rs
Portal AnalitikaIzvor

„Najblaže rečeno tužno!!! Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. Ovo nedjelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silno i to prema jednom pozorištu… necivilizacijski čin… antikulturni i antipozorišni“, ističe Jezdić dodajući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju.

„Ne dozvoliti Srbima ili bilo komeda prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasljeđa kroz predstavu Knjiga o Milutinu, jeste odraz straha i panike, sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama, radovalo bi me da i ljudi Albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaj, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumijevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora. Knjiga o Milutinu je svakako, nešto najljekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija unazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu izuzetno primitivno“, zaključio je Nenad Jezdić.

U saopštenju Zvezdara teatra navodi da se da je ekipi predstave Knjiga o Milutinu zabranjen prelazak preko granice „nakon opsežnih dogovora i priprema za gostovanje kome su posvetili puno pažnje“.

„Predstave koje su planirali u okviru najavljenog gostovanja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću neće biti izvedene. Poslije jučerašnje zabrane patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo, danas je zabranjena i jedna predstava. Nakon niza zabrana, počevši od politčkih preko ekonomskih, vjerskih i drugih, na red je došla i kultura, zabranjeno je sve što ima predznak srpskog“, navodi se u saopštenju Zvezdara teatra.

Portal Analitika