Svijet

Skandal u arheologiji

Egipat holandskim arheolozima zabranio rad jer su organizovali "afrocentričku" izložbu

Timu arheologa holandskog muzeja zabranjeno je sprovoditi iskopavanja u egipatskoj nekropoli Saqqara. Ova je odluka došla kao odgovor na kontroverznu muzejsku izložbu pod nazivom "Kemet: Egipat u hip hopu, jazzu, soulu i funku".

Egipat holandskim arheolozima zabranio rad jer su organizovali "afrocentričku" izložbu Foto: Daily sabah
Portal AnalitikaIzvor

Izložba se suočila s kritikama egipatskih vlasti, a šef inostranih misija Egipatske službe za antikvitete izrazio je zabrinutost zbog "afrocentričnog" pristupa muzeja, optužujući ih za iskrivljavanje istorije.

CNN je dobio potvrdu od Wima Weijlanda, glavnog direktora muzeja, da su im egipatske vlasti odbile dati dozvolu za nadolazeću sezonu iskopavanja u Saqqari.

Saqqara, smještena otprilike 30 kilometara južno od Kaira, ogromno je groblje poznato po najstarijoj egipatskoj piramidi, Djoserovoj piramidi. To je mjesto brojnih značajnih otkrića posljednjih godina.

Izložba, koja je započela u aprilu i trajaće do 3. septembra, opisana je na web stranici muzeja kao putovanje kroz istoriju muzike. Istražuje uticaj drevnog Egipta i Nubije na muzičare afričkog porijekla, uključujući jazz ličnosti poput Milesa Davisa i Sun Raa te savremene umjetnike poput Beyonce i Rihanne.

Posljednjih nekoliko dana objave muzeja na društvenim mrežama vezane uz izložbu dobile su veliki broj komentara, prvenstveno od Egipćana koji je smatraju uvredljivom. Mnogi od tih komentara uključuju fotografije koje upoređuju prikaze drevnih Egipćana svijetle puti s onima tamnije kože, za koje kritičari tvrde da muzej promoviše, piše Klix.ba

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.