Protokol

Onlajn sastanak Asocijacije generalnih sekretara parlamenata

Efikasan rad parlamenta uprkos okolnostima koje je nametnula pandemija

Trenutni izazovi i sprovedene mjere za prilagođavanje parlamenata u uslovima epidemije korona virusa bile su ključne teme onlajn sastanka, Asocijacije generalnih sekretara parlamenata i Interparlamentarne unije,a na kom je učestvovala zamjenica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Marija Mirjačić.

Efikasan rad parlamenta uprkos okolnostima koje je nametnula pandemija Foto: Foto: Skupština Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Pomenuti satanak je okupio predstavnike parlamenata iz preko 70 država.

Trenutni izazovi i sprovedene mjere za prilagođavanje parlamenata u uslovima epidemije korona virusa bile su ključne teme sastanka.

- Posebna pažnja je posvećena temi fizičkog prilagođavanja, u okviru koje su generalni sekretari parlamenata država članica Interparlamentarne unije predstavili zanimljiva i inovativna rješenja za zaštitu i suzbijanje širenja epidemije u zakonodavnim tijelima - navedeno je u saopštenju.

Na odvojenim sesijama, razmotreni su različiti modaliteti održavanja sjednica plenuma i radnih tijela u kontekstu pandemije.

U okviru druge generalne debate razgovarano je o izazovima i rješenjima koja su parlamenti usvojili u pogledu optimalnog vršenja zakonodavne i nadzorne uloge u uslovima pandemije.

- Prilikom predstavljanja praksi i iskustva u procesu prilagođavanja parlamenata u pogledu vršenja njihovih ustavnih dužnosti, naglašen je značaj pravovremene reakcije i transparentnosti, te pozitivan uticaj široke uključenosti stručne javnosti i civilnog sektora u rad parlamenata- navodeno je.

- Zamjenica generalnog sekretara Marija Mirjačić istakla je da je funkcionisanje Skupštine Crne Gore od početka pandemije prilagođeno okolnostima koje su nastale kao posljedica novog koronavirusa, te da su zakonodavni rad Skupštine i njene nadzorne aktivnosti nesmetano nastavljene uprkos izazovima, kako kroz izmjenepropisa tako iuz pomoć modernih tehnologija i digitalnih platformi - navedeno je u sopštenju Skupštine Crne Gore

Ona je takođe ukazala da su i procesi i funkcionisanje Službe Skupštine adaptirani novim okolnostima kako bi se omogućio efikasan rad u parlamentu,uz poštovanje svih propisanih mjera za suzbijanje širenja korona virusa.

Asocijacija generalnih sekretara parlamenata (ASGP) je savjetodavno tijela Interparlamentarne unije, čiji je cilj da podstakne i osnaži saradnju službi parlamenata.

Generalni sekretari, tokom sastanka Asocijacije, imaju priliku da razmijene iskustva i mišljenja o brojnim pitanjima i izazovima sa kojima se susrijeću parlamentarne administracije u različitim segmentima svog rada.Portal Analitika