Region

Džomić: Proganjani smo u Crnoj Gori, a sad taj model primjenjuju i na Kosovu

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić poručio je kako je "anticrkveni i antisrpski režim u Crnoj Goriimao namjeru da uvijek iznova pomjera granice na štetu Srpske pravoslavne crkve".

Džomić: Proganjani smo u Crnoj Gori, a sad taj model primjenjuju i na Kosovu Foto: Arhiva
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Svetigora, on je za medije SPC kazao kako je "pravda spora ali dostižna".

"A ta spora, ali dostižna pravda kao odgovor na projavljenu nepravdu se sabrala u svecrkvenom svjedočenju na litijama i pobjedi istine prilikom izmjena i dopuna tog Zakona protiv SPC koje su usvojene 29. decembra 2020. godine uz veliki doprinos tadašnjeg ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i njegovih saradnika“, kazao je on.

Rekao je kako su u Crnoj Gori "pravoslavna vjera i srpski identitet napadani u 1941", i to ne samo od okupatora nego i od "zla domaćeg".

"Nas nekoliko sveštenika je od strane ideološki ostrašćenih pripadnika bivšeg režima u Crnoj Gori bilo proglašeno za bezbjednosno interesantna lica koja ugrožavaju nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Radujem se što smo u dugotrajnim postupcima pred sudom dokazali da su u pitanju neistine, ali i zloupotrebe. Dovoljno je da navedem podatak da je Upravni sud Crne Gore samo u mom predmetu sedam puta presudio u moju korist, a protiv Ministarstva unutrašnjih poslova koje je uporno donosilo nezakonita rješenja. „Crnogorski model” se ovih dana, na žalost, primjenjuje na Kosovu i Metohiji gotovo na isti način", kazao je on.

Portal Analitika