Društvo

DZ Tivat: Od ponedeljka počinje sprovođenje skrininga karcinoma grlića materice

U okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma grlića materice, u Domu zdravlja Tivat u ponedeljak 7. novembra, nakon pauze uzrokovane pandemijom COVID 19, ponovo počinje da se sprovodi skrining ove maligne bolesti, jedne od najčešćih u ženskoj populaciji, saopšteno je iz DZ Tivat.

DZ Tivat: Od ponedeljka počinje sprovođenje skrininga karcinoma grlića materice Foto: Dom zdravlja Tivat
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, ovim preventivnim programom obuhvaćene su žene starosne dobi između 30 i 50 godina, a broj telefona za zakazivanje je 067 699-605. 

"Skrining karcinoma grlića materice je preventiva multidisciplinarna javno-zdravstvena aktivnost koju inicira država među zdravom asimptomatskom populacijom sa prosječnim rizikom obolijevanja. Od svih malignih tumora, karcinom grlića materice može najefikasnije da se kontroliše skiningom", navode u saopštenju.

Cilj skrininga karcinoma grlića materice je očuvanje reproduktivnog zdravlja žena smanjenjem incidence i mortaliteta od ove maligne bolesti, kao i podizanje svijesti žena o značaju redovnih pregleda i ranog otkrivanja promjena na grliću materice.

"Karcinom grlića materice je u potpunosti izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Najčešće je uzrokovan dugotrajnom infekcijom visokorizičnim tipovima Humanog Papiloma Virusa (HPV), koji se svrstava u grupu seksualno prenosivih infekcija", navodi se u saopštenju.

Preventivni program podrazumijeva ginekološki pregled i uzorkovanje brisa sa grlića materice. Uzorkovanje cervikalnih briseva je jednostavna, neinvazivna i bezbolna procedura kojom se uzima bris grlića materice i kanala grlića materice. Rezultati testa se očekuju nakon dvije sedmice i o njima će svaka žena biti obaviještena. Ukoliko je HPV test negativan preporuka je da se ponavlja za pet godina. U slučaju pozitivnog HPV testa zakazuju se dalje dijagnostičke procedure po nacionalnom programu. 

"Pozivamo sve naše sugrađanke, koje pripadaju životnoj dobi koja je obuhvaćena skriningom da se jave i zakažu preventivne preglede, jer na taj način mogu da spiječe obolijevanje i teže oblike bolesti", poručuju iz DZ Tivat.


Portal Analitika