Abiznis

Dva mora Mediterana, jedna destinacija koja inspiriše

Projekat Due Mari je povezao regije Pulja i Molize u Italiji sa Crnom Gorom i Albanijom

Dva mora Mediterana, jedna destinacija koja inspiriše Foto: Due Mari Interreg
Portal AnalitikaIzvor

Due Mari virtuelne ture, digitalna platforma koja povezuje više od 600 znamenitosti očuvanog kulturnog i prirodnog nasljeđa, oslanjajući se na šarm Jadranskog i Jonskog mora, povezuje Pulju, Molize, Crnu Goru i Albaniju. Turističke agencije i samostalni putnici, koji tragaju za autentičnim iskustvima van utabanih staza, željni su da saznaju o novim turama i kulturnim ili avanturističkim rutama. Projekat Due Mari koji je počeo 2019. godine, a koji se finansira iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija - Albanija - Crna Gora 2014-2020, daje im najbolji odgovor i pomaže im da isplaniraju nove ture ili odmore na održiv i autentičan način.

DUE MARI KULTURNE I AVANTURISTIČKE TURE

Istraživanje Crne Gore, Albanije i italijanskih regija Pulje i Molizea nikad nije bilo lakše.Regije koje okružuju Jadransko i Jonsko more su udružile snage sa ciljem razvoja održivih turističkih ponuda, podsticanja povezanosti i uključivanja lokalnih pružalaca usluga. Iz ove saradnje je nastala digitalna platforma Due Mari – ujedinjena platforma virtuelne realnosti, dzajnirana da planira i promoviše kulturne rute i ture, podstiče održivi rast turizma tokom svih godišnjih doba i zagovara integraciju novih tehnologija i inovativnih pristupa u turističkom marketingu.


Sant’Agata di Pulja, Italija (Fotografija Dženet Njunham)

 


Trabucco

Trabuko, Molize, Italija (Fotografija Molize regije)

POVEZIVANJE MORA I REGIONA 

Misija projekta Due Mari, koji je počeo 2019. godine i završava se u decembru ove godine, jeste da poveže regije obuhvaćene projektom u jednu atraktivnu destinaciju kako bi se zadovoljile potrebe nezavisnih, odgovornih, radoznalih i aktivnih putnika, takozvanih novih turista, čiji je cilj da se stope sa lokalnim iskustvima, daleko od masovnog turizma. Projekat predvodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (CG) i implementira ga zajedno sa svojim partnerima: Ministarstvom turizma i životne sredine (AL), regijom Pulja – Odjeljenjem za turizam, kulturnu ekonomiju i valorizaciju teritorije (IT), REGIJOM MOLIZE (IT), INNOVAPUGLIA S.p.A. (IT) i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (CG). 

Želja za razvojem modela za upravljanje kulturnim rutama koje bi takođe istakle manje poznata kulturna i prirodna blaga regiona je dovela do digitalizacije i promocije ukupno 659 zanimljivih lokacija – 199 u Albaniji, 160 u Crnoj Gori, 150 u regiji Molize i 150 u Pulji.

NOVI PLANER ZA PUTOVANJA ZA POSJETIOCE I TURISTIČKE AGENCIJE NOVE GENERACIJE

Putnici nove generacije uopšte ne žele da se nazivaju turistima. Due Mari je planer putovanja namijenjen njima, kreiran sa velikim poštovanjem prema lokalnim zajednicama i posjetiocima koji žele da se stope sa stanovnicima, njihovom kulturom, prirodom, tradicijom i istorijom. Tri zemlje imaju više regija i mjesta, koja su u posljednje vrijeme popularna u medijima i koja su prepoznata kao prave destinacije za putnike slobodnog duha ili male grupe koje žele da se kreću i istražuju nove destinacije autentičnog i jedinstvenog karaktera.


Gospa od Škrpjela, Crna Gora (Fotografija Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma CG)

 


U cilju jačanja povezanosti i ohrabrivanja putnika daproduže svoj boravak na destinaciji, uz istovremeno promovisanjeuključivanja novih ruta putovanja u ponudu turističkih agencija, partneri na projektu su kreirali ukupno 13 kulturnih i prirodnih tura.Ove ture povezuju kulturu regije, lokalnu kuhinju i prirodne ljepote.

Suština projekta postaje stvarnost u dvije prekogranične ture – Kulturna Due Mari tura i Avanturistička Due Mari tura.

KULTURNA DUE MARI TURA

Putovanje povezuje kulturna obilježja Albanije, Crne Gore i italijanskih regija Pulja i Molize. Na putu se sreću fascinantne priče i legende, koje otkrivaju kulturnu raznolikost, isprepletanu sa tradicijom, arhitekturom, umjetnošću i zanatstvom.

Cultural Due Mari tura je živopisan mozaik koji prepliće istoriju i kulturno nasljeđe. Najznačajnije atrakcije ture su osmougaoni zamak, Castel del Monte, jedinstveni primjer srednjovjekovne arhitekture i, zbog svog rasporeda i izuzetne simetrije, jedan od najprepoznatljivijih simbola Pulje. Vrhunac posjete regiji Molize je jedan on najbolje očuvanih primjera antičkih rimskih pozorišta, Teatro Tempio di Pietrabbondante. Zamak Berat u Albaniji, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi, sve je više prepoznatljivo turističko mjesto sa svojim uskim ulicama, drevnim građevinama i slikovitim lokacijama, što je suštinski dio istraživanja kulture Due Mari destinacije. Još jedno mjesto UNESCO-ove svjetske baštine, poznato kao najšarmantniji srednjovjekovni grad na Jadranu, jeste stari grad Kotor – koji se mora posjetiti u Crnoj Gori.

1-Corigliano-d-Otranto-Castello-de-Monti-ph-Paolo-Laku


Corigliano d'Otranto_Castello de' Monti, Pulja, Italija (Fotografija Paolo Laku)

Uz DUE MARI, putnici mogu da započnu putovanje sa bilo kog mjesta. Ako je početna tačka Italija, najbolje je započeti italijanskom regijom Molize i nastaviti sa Puljom. Zatim je vrijeme za vožnju trajektom, preko Jadranskog mora do Albanije, a Due Mari avantura se nastavlja prema Podgorici u Crnoj Gori. 

AVANTURISTIČKA DUE MARI TURA

Planinarenje, biciklističke ture ili opuštene šetnje zadivljujućim prirodnim znamenitostima Albanije, Crne Gore, Molizea i Pulje su jednako vrijedno putovanje. Tura predlaže povezivanje zaštićenih prirodnih resursa, jezera, rijeka, planina i morskih obala, obećavajući poglede koji oduzimaju dah i podmlađujuće utočište u prirodi.

Avanturistička Due Mari tura je raznolika i bogata kao i destinacije koje povezuje. Obuhvata poznate i posjećene turističke lokacije, kao i skrivene kutke prirode koje do sada posjetioci nijesu otkrili. Jedna od najvažnijih tačaka ture je crnogorski Nacionalni park Durmitor, sa svojim impresivnim planinama, slikovitim dolinama i jezerima, koji godinama privlači ljubitelje prirode. Postoji mnoštvo aktivnosti oko najpopularnijeg glacijalnog Crnog jezera. Avantura se nastavlja u očaravajućem albanskom Nacionalnom parku Butrint, čuvenom po jezerima, ostrvima i vlažnim područjima u kom koegzistira više od 1200 vrsta životinja i biljaka. Istovremeno, u njemu se nalazi jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Albaniji, navedeno kao mjesto UNESCO-ove svjetske baštine. Samo jednu vožnju trajektom ili avionom dalje, nalaze se impresivne pećine Grotte di Castellana, ukrašene brojnim stalaktitima, koje pružaju jedinstveni uvid u podzemni svijet Pulje. Nazad na dnevnom svijetlu, vodopadi Cascate del Verrino u Molizeu su idealna stanica za planinare koji traže mirno i spokojno utočište.

Akvadukt Benca, Albanija (Fotografija Landways International / Ministarstvo turizma i životne sredine)Due Mari virtuelna platforma daje ideje za istraživanje lokalne kuhinje i priča u mnogim drugim uglovima mape. Posjetite<veb lokaciju Due Mari i otkrijte čuda Jadranskog i Jonskog mora, koja sve pozivaju da se upuste u nezaboravnu avanturu. 

Portal Analitika