Abiznis

"Posjeta turista je ove godine počela mnogo ranije"

Đurović: Radna snaga gorući problem, neophodna reforma Zavoda za zapošljavanje

Hotelijeri su zadovoljni ove godine jer prethodnih mjeseci imaju skoro 100 odsto popunjenost vikendima, a tokom sedmice 70 odsto, što je sjajan rezultat. Sada ulazimo u fazu kada turisti borave više dana, sedmicu ili 10 dana i povratne informacije govore da ta popunjenost ide dobro – poručuje Đurović

Đurović: Radna snaga gorući problem, neophodna reforma Zavoda za zapošljavanje Foto: Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Broj turista krajem aprila bio je 50 odsto viši nego 2019. tako da su naši hotelijeri veoma zadovoljni popunjenošću, a ugostitelji potrošnjom što daje dobar osnov da ova sezona bude rekordna i da premašimo cifru od prošle godine. Moje projekcije su da ove godine možemo da dostignemo 1,3 milijarde, ako nas posluže sve okolnosti i ako se ovakav trend nastavi - kazao je u intervjuu za Pobjedu ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović ističući da istraživanja boking.com govore da su Budva i Crna Gora ove godine druga najtraženija destinacija na svijetu.

Nabavku trajekata u Boki najavljuje ubrzo i izvinjava se građanima koji su ovih dana čekali ili su se stvorile saobraćajne gužve. Smatra da smo cjenovno najkonkurentniji u regionu i najavljuje dolazak novih turističkih brendova, a komentariše i ostale ekonomske teme. Kao gorući problem navodi nedostatak radne snage, sa čim se suočavaju i ostale turističke zemlje.

Da li se ove godine možemo nadati dužoj sezoni?

ĐUROVIĆ: Posjeta turista je ove godine počela mnogo ranije. Ono što smo najavljivali polako i ostvarujemo, a to je ,,Crna Gora 365 dana“. Naviknuti smo na sezonu od 60 dana, a moje ubjeđenje je bilo s obzirom na naše kapacitete da možemo 365 dana da razvijemo u svim segmentima. Posjeta za Novu godinu je bila dobra, pa se nastavila i prvih mjeseci ove godine. Hotelijeri su zadovoljni jer su imali vikende sa skoro 100 odsto popunjenosti vikendima, a tokom sedmice do 70 odsto, što je sjajan rezultat. Sada ulazimo u fazu kada turisti borave više, sedmicu ili 10 dana i povratne informacije govore da ta popunjenost ide dobro. Iz Budvanske rivijere kažu da su već od aprila puni i da će im faliti kapaciteta pa traže druge smještajne jedinice.

Crna Gora je avio destinacija, da li imamo dovoljno letova ove godine i imamo li nova tržišta?

ĐUROVIĆ: Uvijek može više, ali mislim da je ove godine zadovoljavajući broj avio linija. Na tivatski aerodrom počeli su letovi iz Mančestera. Biće uskoro i prvi avion iz Rige, Saudijske Arabije, Kuvajta, radimo na tome da krene i Uzbekistan. Ove godine nam stižu, poslije veće pauze, i turisti iz Kine, a povećano je interesovanje iz SAD i Njemačke.

Nedostatak radne snage ne možemo da riješimo godinama, da li će to biti i za ovu sezonu gorući problem?

ĐUROVIĆ: Radna snaga je trenutno gorući problem, ne samo kod nas nego se sa tim suočavaju mnoge države kao što su Grčka, Bugarska, Hrvatska... i one moraju da se oslanjaju na Nepal, Bangladeš, Filipine i druge destinacije odakle im dolazi radna snaga. Mi imamo veliki nedostatak domicilne radne snage i ovo sve pokazuje da Zavod za zapošljavanje moramo hitno da transformišemo jer da imate 44.000 nezaposlenih, a da ne možete da nađete radnika to nije normalno.

Nedavno je Vlada usvojila prijedlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu, koje su to novine koje će unaprijediti ovu našu glavnu privrednu granu?

ĐUROVIĆ: Uočili smo da je prethodni zakon imao dosta manjkavosti. Dosta pritužbi je bilo od ugostitelja i hotelijera i drugih srodnih djelatnosti. S ovim zakonom mislim da smo to ispravili. Radili smo ga u saradnji sa privredom. Osluškivali smo šta hoće, šta žele i šta su im predlozi i sve što je logično implementirali smo u ovaj zakon tako da on prepoznaje po prvi put neke vidove turizma kao što je zdravstveni, sportski, banje, lječilišta i druge vidove turizma. Brojne su izmjene kako bi se umanjile biznis barijere koje su bile nametnute prošlim zakonom. Ovim zakonom propisano je da je krivično djelo ukoliko neko reklamira ili izdaje neki smještaj, a da taj smještaj nije evidentiran u Ministarstvu i da nema dozvolu.

Da li imamo ove godine aplikaciju koja će evidentirati broj turista u svakom trenutku, kao što to ima Hrvatska?

ĐUROVIĆ: Kompleksna je procedura izrade aplikacije. Tu moraju biti uključene mnoge strukture i Ministarstvo unutrašnjih poslova jer su to osjetljive bezbjednosne kategorije koje traže sistemsko ozbiljno rješenje. Radimo neku kao što je Hrvatska napravila E Visitor i koja se pokazala kao dobra. Ona mora biti urađena namjenski kao što je za Hrvatsku i ne možete je kao takvu kupiti i implementirati. Moramo imati sopstvenu, ali shodno našim propisima i zakonima i tu je najveći problem. Treba da napravimo projekat i da definišemo šta hoćemo.

Ove godine imamo niz novih projekata koji će biti novina za turiste, koji su najznačajniji?

ĐUROVIĆ: Žičara će biti nešto po čemu će Crna Gora biti prepoznatljiva. Ona će dati dodatan razvoj za Kotor, Tivat i Cetinje. Zatim u junu očekujemo dolazak brenda Hajat u Kotor, dok se u Ulcinju gradi više hotela sa pet zvjezdica što je i falilo ovom gradu. Uskoro će u Otrantu početi jedan dio sa pet zvjezdica, biće renoviranje postojećeg, zatim hotel „Jadran“, „Galeb“ i te investicije će preći 200 miliona ulaganja što će dati dodatnu vrijednost. Gradi se hotel u Rafailovićima sa pet zvjezdica i tu će biti poznati svjetski operater.

Da li možemo imati Crnu Goru kao cjelogodišnju destinaciju bez razvoja sjevera?

ĐUROVIĆ: Auto-put je umnogome doprinio da Kolašin nije više isti grad. Postao je jedna skupa destinacija u smislu cijena nekretnina. Što se tiče skijanja, ove godine smo bili hit. Imamo skijališta uz dužno poštovanje regionu. Trenutno su staze i uslovi skijanja bolji nego bilo gdje u regionu, a vrlo brzo ćemo preći sa dužinom staza i druge destinacije. Što se tiče ostalih skijališta, to je kompleksna oblast jer zavisimo od vremenskih uslova. Imali smo nedostatak snijega početkom godine, ali na današnji dan ga, recimo, imate.

Aktivni turizam je popularan, a na sjeveru imamo pet kanjona i predjela gdje imate mogućnosti za rafting, hajking bajking... Imamo ponudu koja može da zadovolji svakog ljubitelja adrenalina. Takođe, etno turizam se tek razvija.

Akcija ,,Stop inflaciji“ je dala rezultate, da li najavljujete nešto slično u narednom periodu?

ĐUROVIĆ: ,,Stop inflaciji“ je akcija koja je napravila dobar efekat. To je unikatna akcija i nijedna zemlja u svijetu nije napravila takvu sinergiju između vlade i privrede. Počeli smo sa trgovinskim lancima, nadovezale su se apoteke, ostale trgovine, teleoperateri, a u najavi su i još neke firme. Najveći benefit ove akcije je to što smo okrenuli logiku privrednika, od onoga da se maržira što više, do onoga da ugađaju svojim potrošačima sa nekim korektnim cijenama. Naši građani osjećaju već benefite. Imali smo po prvi put u martu poslije 27 mjeseci prekinutu pozitivnu stopu rasta inflacije. Očekujem da će u maju biti bolji pokazatelji, jer su cijene konkurentne. I da se sada prekine akcija, inercija čini svoje i dala je zamah i sada nije popularno poskupljivati. Vlada i naše ministarstvo su kontrolori i ukoliko bi se nešto desilo, što nije realno, djelovali bi opet sa akcijom.

Neradna nedjelja je izazvala veliku polemiku u javnosti. Na Socijalnom savjetu je uspostavljen dogovor da bude radna tokom sezone, međutim određeni politički akteri ne smatraju to dobrim prijedlogom.

ĐUROVIĆ: Nažalost je tako. Prosto, takva je politička klima. Većina poslanika šalje poruku da se ne slaže, ali vidjećemo. Nijesu voljni da podrže ono što su se poslodavci i sindikati dogovorili. Sindikati su sada revoltirani samim tim činom, pa idu u krajnost sa zahtjevima da niko onda ne radi, ako ćemo tako. Pa da vidimo da li to je to dobro za Crnu Goru. Oni su htjeli da se dogovore, iako su pod udarom svih onih koji su protiv, međutim volja većine poslanika je da se to ne usvoji.

Našim aerodromima je potrebna rekonstrukcija kako bismo imali bolje servise, kakvo je Vaše mišljenje povodom toga?

ĐUROVIĆ: To će ipak da čeka neki drugi saziv Vlade. Moje lično mišljenje je da je situacija sa našim aerodromima loša i da to moramo da popravimo. Da li ćemo se odlučiti da mi kao država investiramo ili kao Hrvatska i Srbija da nađemo – to je već pitanje.

Nacionalna avio-kompanija nam je važna kako bi bili cjelogodišnja destinacija, međutim trenutno nemamo dovoljan broj aviona koji su potrebni.

ĐUROVIĆ: Što se tiče naše nacionalne avio- kompanije, ona je strateški važna za državu kao što je Crna Gora. Mislim da treba da uradimo sve da ona ojača i poboljša flotu kako bi cjelogodišnje bili povezani sa svijetom. Nadam se da će novi menadžment donijeti novu strategiju.

Trajekti uskoro stižu

Manjak trajekata u Boki već stvara saobraćajne gužve, da li će se brzo naći rješenje?

ĐUROVIĆ: U narednim danima ćemo riješiti problem. To je za Boku najvažniji momenat. Izvinjavam se svim građanima i turistima koji zadnjih dana moraju da čekaju u redovima ili da idu kroz Kotor. Stvaraju se saobraćajne gužve, ali mislim da će država na ovaj način u budućnosti ostvarivati značajan prihod. Da ćemo imati dodatna sredstva i da će Morsko dobro imati novca da ulaže u bolji izgled naše obale i šetališta. To je investicija koja će se vrlo brzo isplatiti, već za godinu ili dvije.

Radimo na tome da se Sveti Stefan otvori ove sezone

Sveti Stefan već treću godinu nije otvoren, da li možemo da očekujemo neki dogovor ove godine?

ĐUROVIĆ: Radimo na tome. Uskoro ćemo imati sastanak sa zakupcem. Što se nas tiče, bili smo raspoloženi i bićemo da nađemo rješenje u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Svako onaj ko misli da može mimo toga, grdno se vara. Ukoliko ljudi ne shvataju šta je zakonom i Ustavom propisano, moraćemo da preduzmemo neke druge mjere.

Portal Analitika

Komentari (9)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B BoroB_neregistrovani
03.05.2023. 19:21

Zamislite ljudi on govori o zakonu i Ustavu !

1
0
F Filip
03.05.2023. 17:58

radna snaga,godinama izrobljivana,kako prije tako i danas,narocito ugostiteljski radnici,non stop sanitarnevinspekcije i jadi,a radne nidje,radnici po restoranima i hotelima deru po 12-15 ura bez slobodnog dana,nevolja je sto svi bjeze od ugostiteljstva

3
0
B BoroB_neregistrovani
03.05.2023. 19:24

@Filip i to je dovoljno da plate neki krevet u podrum i kupe " koricu" hljeba i sira

2
0
B Bubamara_neregistrovani
03.05.2023. 10:05

Ovo je logičan razvoj događaja. Svi pođoše u političare ili biznismene. Tipičan primjer ovaj ministar i njegova družina iz Vlade (čast izuzecima). U Titovo vrijeme, ministar Đurović , sa svojom družinom, bio bi radna snaga na primorju. Međutim, došlo vrijeme da se kupuju diplome na raznim UDG, Mediteranu, ..., a Boga mi i na pijacama u regionu, pa dojučerašnji konobari, kuvari, sobarice, higijeničarke pođoše u "visoko društvo" i oni sad "kukaju" za radnom snagom. Samo da se oni iz politike vrate na "fabrička podešavanja" - riješen problem. Uporedite Đurovića na poziciji ministra i na poziciji recepcionera (ali isključivo za goste iz regiona), sa onako književnim naglaskom. Nevješti Svetozar Marović. Svi gosti bi veselo i sa smijehom odlazili u sobe.

8
0
D DobreVode_neregistrovani
03.05.2023. 20:21

@Bubamara_neregistrovani Goran je jedan isfrustrirani tatin sin. Naslijedio firmu vrijednu desetine miliona Eura koju je stvorio njegov otac (šurujući sa DPS i Milovim tajkunima), ali liječi svoje frustracije titulom ministra. Śećaš li se kako nas je prvo pravio budalama pa nam se prodavao kao nestranačka ličnost i zaletio se na fotelju Ministra Odbrane? I ovo možda ne znaš ... prije 4 godine kad je 700€ bila dosta dobra plata, nudila je porodica minstarska tu platu, ali niko iz Bara nije želio da radi za njih i to govori mnogo.

1
0
T Trgovac_neregistrovani
03.05.2023. 09:39

Koji je ovo provincijski sarlatan.

6
1
d daka_neregistrovani
03.05.2023. 07:02

Tatin sin nesposobni.

7
1
Y Yuga_neregistrovani
03.05.2023. 06:33

Imao si vremena da o tome pričaš,zasto niste ništa uradili? Sada djeluje smijesno da to predlažeš kada znaš da od toga nema nista,samo populizam!!

9
0
R Radivoje_neregistrovani
03.05.2023. 05:15

Uvijek je bilo. Kada neznas sta i kako ces, formiraj komisiju, idemo u reforme etc. I tako u nedogled dok se problem ne zaboravi. Tako to biva.

13
0