Politika

Đurović: Pregovore vratiti na početak; Janović: Vlada će biti kratkotrajna i nestabilna

Mandatar u ovom trenutku nema podršku ni u svojim redovima i za očekivati je restartovanje pregovora i vraćanje na početak što bi sigurno dovelo do rezultata i formiranja vlade, kazao je za TVCG predstavnik koalicije "Za budućnost Crne Gore" Dejan Đurović. Član predsjedništva DPS-a Nikola Janović kazao je da smatra da smo bliži formiranju vlade nego novim izborima, ali da će ona kad se formira biti, kako navodi, kratkotrajna i nestabilna.

Đurović: Pregovore vratiti na početak; Janović: Vlada će biti kratkotrajna i nestabilna Foto: RTCG/screenshot
RTCGIzvor

"Nakon parlamentarnih izbora bilo je sasvim realno i za očekivati da partije koje su podržale Milatovića naprave i jedan koalicioni savez tj. budu srž te nove vlade. Matematički je bilo sasvim dovoljno da Pokret Evropa sad, koalicija "Za budućnost Crne Gore", Demokrate i eventualno GP URA budu osnov te nove vlade koje bi zajedno sa partijama manjina činile jednu veliku većinu", kazao je Đurović.

Istakao je da smo svi bili svjedoci da su pregovori krenuli u jednom pogrešnom toku i nakon toga se došli u ćorsokak.

"Mandatar u ovom trenutku nema podršku ni u svojim redovima i za očekivati je restartovanje pregovora i vraćanje na početak što bi sigurno dovelo do rezultata i formiranja vlade", kazao je Đurović.

Istakao je da "ovako ako se bude išlo u pogrešnom smjeru gotovo sam siguran da vlade neće biti".

Janović je istakao da je u pitanju nastavak nestabilnosti.

"Nastavak nestabilnosti i dalji institucionalni i društveni haos koji se dešava u protekle tri godine i kao jedno nezrelo s političkih aktera da stave fokus na nacionalni interes i da izvedu Crnu Goru iz duboke političke krize u kojoj se naša država nažalost nalazi", kazao je Janović.

Na pitanje šta je realnije, nova vlada ili novi izbori, Đurović je kazao da se u obzir mora uzeti i to da imaju redovno zasijedanje 1. oktobra, te da ako toga ne bude već kao poslanici ulaze u ustavni problem.

"To bi već bilo problematično pri daljim pregovorima. Takođe 11. novembra se završava rok sa pregovorima, i ukoliko ne uspijemo da napravimo vladu , a ona može biti samo napravljena kao što smo i pokazali iz rezultata demokratskih izbora, onda će sigurno biti izbori kao jedino rješenje", kazao je Đurović.

Ukoliko ne uspijemo da napravimo vladu od onih koji su pobjednici izbora onda će, ističe Đurović, novi izbori pokazati neko novo svjetlo na političkoj sceni.

"Rezultati koji su bili na izborima u junu mjesecu sigurno neće biti identični na tim novim eventualnim izborima ukoliko bude potrebno za njih", kazao je Đurović.

Janović je istakao da smatra dau ovom trenutku ne postoji čovjek koji moože da da tu tačnu prognozu.

"Teško da mogu i ja dati neku prognozu ali u svakom slučaju mislim da smo bliži formiranjem vlade nego nekim novim izborima s tim što najava formiranja ovakve vlade govori da će biti takođe i ona kratkotrajna i da će biti nestabilna", kazao je Janović.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
č čoče_neregistrovani
27.09.2023. 17:14

ZBCG pa vas neće niko u vladu, nije vad śćeo ni Risto jer je znava da ste nesoji.

4
0
b budala_neregistrovani
27.09.2023. 15:44

Djurovic razmislja po principu "sto je babi milo, to se babi snilo". Manjine nece sa ZBCG. Vecinu je lako postici, ali bez predhodnog iskljucivanja pojedinih partija. Doslovno mandatar je iskljucio 45% partija koje sacinjavaju izvrsnu vlast, a treba mu 50% u tih 5 posto nailazi na razne devijacije. Ukolikjo se odluci na ZBCG gubi europski put i vjerojatno finacijsku podrsku i rezultat ce mu biti brzi pad vlade. Ovi sto nece bez ZBCG oni realno ne trebaju ni postojat kao samostalni politicki subjekti vec su trebali s njima u koaliciju. Prema DPS-u se gaji animozitet zbog duge, stabilne i uspjesne vladavine od 30 godina. Svi bi oni zeljeli da DPS ne postoji. Bez obzira s kim PES bude htio sastavit vladu imati ce oprecna misljenja unutar svojih redove kao sto je imo sa Radinkom i Jevrosimom, tako nekim Jevrosima i Radencima nece se svidjet koalicija sa DPS-om, nekima sa ZBCG, nekima s UROm. Jevropa Sad nema punu podrsku same sebe kakvu god neko kombinaciju napravio,tuzno za njih.

7
0
N Nency_neregistrovani
27.09.2023. 14:47

😂😂😂".. pregovore vratiti na početak😆😆😆....Koji?

12
0
I Izbori_neregistrovani
27.09.2023. 20:26

@Nency_neregistrovani Novi izbori. Pocni od predsjednickih. Smijeniti Jadova. Skinuti PES. Normalizovati zemlju.

1
0
r roki_dg55_neregistrovani
27.09.2023. 14:40

Nki drugi put Ćuroviću! Za sada u ćošak!

15
0