Politika

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Podgorici ocijenila

Đurović: Nova metodologija da učini klauzulu balansa primjenjivijom

Nova metodologija u pristupnim pregovorima utemeljena je na naučenim lekcijama koje su proizveli pregovori u Crnoj Gori i Srbiji. Njen cilj je da izoštri pravila pregovaranja i učini klauzulu balansa primjenjivijom, kazala je za emisiju "Znam da znaš", Gradskog radija, profesorka Ekonomskog fakulteta u Podgorici Gordana Đurović.

Đurović: Nova metodologija da učini klauzulu balansa primjenjivijom Foto: Foto: D. Malidžan/Pobjeda
Gradski radio PodgoricaIzvor

– Novom tehnologijom nastoji se "izoštriti" važnost klauzule balansa i da sa većim političkim nadgledanjem i zainteresovanošću, država članica može lakše aktivitati. Pregovori se mogu prekinuti, ukoliko demokratske reforme krenu unazad i ako dolazi do degradacije kvaliteta života, odnosno demokratskog ugodnog ambijenta u zemlji – smatra Đurović.

Korektivne mjere, kaže Đurović, mogu se odraziti i na pristup programima mobilnosti u oblasti nauke i obrazovanja i konkretizovati na ekonomskom planu, kroz uskraćivanje pristupa pojedinim fondovima.

Đurović ocjenjuje da se u nezvaničnom izvještaju o napretku Crne Gore, koji će uskoro biti objavljen, ne mogu očekivati dobre ocjene u vezi ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23.

Đurović ističe da će biti važno mišljenje Venecijanske komisije o izmjeni takozvaih tužilačkih zakona.

– Evropska komisija analizira razlog za donošenje novog zakona i dobićemo zvaničnu ocjenu kroz nijansirano mišljenje venecijanske komisije. Neke stvari će biti apostrofirane, a glavna poruka je da se institucije ne gase već unapređuju. EU je dala značajan novac da se reforme, koje traju godinama, sprovedu i osnuju institucije. Za njih nije racionalno gasiti jednu instituciju da bi se osnovala druga. Postoji problem funkcionisanja rezultatima koje treba osnažiti – poručuje Đurović.

Iako se nova metodologija primjenjuje na Crnu Goru i Srbiju, svaka od zemalja, kaže Đurović, ocjenjivaće se na osnovu sopstvenog napretka, ističući da je taj pristup jedan od temeljnih pravila pregovaranja.

Đurović podsjeća da su Evropska komisija i Ujedinjene nacije značajni partneri Crne Gore u prevazilaženju problema bezbjednosti u zemlji i regionu jer, kako naglašava, pravila pregovaranja nalažu prvo stabilizaciju pa pridruživanje.

– Crnu Goru posmatraju kao nezavisnu državu i analiziraju ukupan kontekst ozbiljne zdravstvene krize sa sumornim podacima i neizvjesnošću dužine njenog trajanja. Imamo izraženu ekonomsku krizu, najveći pad u regionu, jer smo najviše bazirani na uslugama. Očekujem da će poruke prema Crnoj Gori uvijek biti kao prema jednoj državi i nadam se da će EU sve brže reagovati na promjene kod nas – zaključila je Đurović.

Portal Analitika