Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Đurović: Nezavisno i efikasno tužilaštvo je interes svih građana Crne Gore, ali i preduslov za članstvo u EU

Đurović: Nezavisno i efikasno tužilaštvo je interes svih građana Crne Gore, ali i preduslov za članstvo u EU

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je čestitku, u ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, povodom 1. novembra, Dana državnih tužilaca Crne Gore, vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović, glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu.

Đurović: Nezavisno i efikasno tužilaštvo je interes svih građana Crne Gore, ali i preduslov za članstvo u EU Foto: Skupština Twitter
Portal AnalitikaIzvor

“Odgovorno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo je temelj svake demokratske države i garant za izgradnju pravednog i bezbjednog društva. U ukupnom procesu sazrijevanja sistema zasnovanog na osjećaju pravičnosti i sigurnosti nosioci tužilačke funkcije imaju krucijalnu ulogu i obavezu.

Biti tužilac jeste posebna čast, ali i veliko breme koje ne mogu da nose svi, već samo oni najhrabriji i najodvažniji", navela je Đurović u čestitki. 

Nezavisno i efikasno tužilaštvo je, dodaje, prvenstveno, interes svih građana Crne Gore, ali istovremeno i preduslov za članstvo u EU, posebno u pogledu zatvaranja poglavlja 23 i 24, koja se odnose na reforme pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Naročito želim da ukažem na značaj velikog posla koji su u proteklom periodu obavili v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, ali i svi pripadnici tužilačkog sistema koji su pokazali volju, odlučnost i nepokolebljivost u borbi sa najvećim devijacijama našeg društva, ne libeći se da pokrenu značajne procese, od čijeg će ishoda zavisiti i naš napredak u procesu evropskih integracija.

Sigurna sam da će tužilačka organizacija nastaviti da daje dobre rezultate, a na najvišim državnim funkcionerima je da ulože dodatne napore da omoguće ambijent u kome će tužioci moći da rade slobodno i bez pritisaka.

U tom smislu, mogu računati na punu podršku Skupštine Crne Gore, koja će posvetiti dužnu pažnju svim djelovima sistema čiji je zadatak očuvanje temelja države i društva i briga za interese građanki i građana”, navela je Đurović u čestitki.

Portal Analitika