Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Đurović-Gašparikova: Dugogodišnja uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-a treba da bude nastavljena na korist građana

Đurović-Gašparikova: Dugogodišnja uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-a treba da bude nastavljena na korist građana

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović primila je danas u oproštajnu posjetu Danielu Gašparikovu, stalnu predstavnicu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Đurović-Gašparikova: Dugogodišnja uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-a treba da bude nastavljena na korist građana Foto: Skupština CG
Portal AnalitikaIzvor

Đurović je zahvalila Gašparikovoj na saradnji, angažmanu i posvećenosti koje je pokazala u snaženju partnerstva UNDP-a i Crne Gore tokom svog mandata.

Ona je istakla da su kvalitet projektnih rješenja koja je inicirao UNDP i podrška koju je pružio Vladi Crne Gore u njegovoj realizaciji doprinijeli bržem i efikasnijem razvoju nacionalnih politika, strateških programa i praktičnih rješenja u dostizanju razvojnih ciljeva i Agende 2030, te naglasila da programi saradnje sa UNDP-em u potpunosti korespondiraju sa strategijom unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkim ciljevima naše zemlje.

Iskoristivši priliku da zahvali UNDP-u na podršci koju je pružio Crnoj Gori u odgovoru na pandemiju kovid-19, Đurović je potencirala da je ova organizacija bila ključni posrednik u nabavci lične i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, neophodnih medicinskih sredstava i drugog materijala za zdravstvene ustanove. 

“Ona je ponovila interes za dalje produbljivanje podrške UNDP-a tokom pregovaračkog procesa s EU, posebno u dijelu izgradnje i jačanja kapaciteta, reformskim procesima i definisanju razvojnih politika u oblastima važnim u procesu evropskih integracija. Na tom fonu, izrazila je uvjerenje da će se uspješna saradnja nastaviti u narednom periodu i kroz implementaciju novog Okvira saradnje za održivi razvoj između Vlade Crne Gore i UN sistema (UNSDCF) za period 2023-2027”, navodi se u saopštenju. 

Gašparikova je podsjetila da je, osim ovim Okvirom, dugotrajna, konstruktivna i otvorena saradnja UNDP-a sa crnogorskim institucijama potvrđena i petogodišnjim programskim dokumentom koji je fokusiran na dobro upravljanje za smanjenje siromaštva i nejednakosti, rodnu ravnopravnost, zaštitu životne sredine, adaptaciju na klimatske promjene uz inkluzivni zeleni rast. 

“Ona je istakla da je UNDP usmjeren na upravljanje prirodnim resursima, ljudski razvoj i socijalnu inkluziju, kao i jačanje povjerenja u institucije, s ciljem unapređenja i postizanja jednakog pristupa građana i građanki kvalitetnim, inkluzivnim i uzajamno podržavajućim sistemima zdravstva, obrazovanja, zaštite i dostojanstvenog rada – kroz prevazilaženje socijalne isključenosti i rodne neravnopravnosti”, kaže se u saopštenju. 

Sagovornice su se saglasile da dugogodišnja uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-a treba da bude nastavljena i u narednom periodu na korist građana i građanki Crne Gore.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.