Region

"Žele da posvađaju Srbe sa Bošnjacima"

Đurić: Rezolucija o Srebrenici gazi Dejton, pokušaj da se region okrene ka prošlosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je donošenje rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN, politički iskorišćena kako bi se zgazio Dejtoski sporazum a da je rezultat glasanja signal onima koji bi pokušali da "uguraju" Kosovo u UN da će se suočiti sa velikim otporom.

Đurić: Rezolucija o Srebrenici gazi Dejton, pokušaj da se region okrene ka prošlosti Foto: ugc
Portal AnalitikaIzvor

Đurić je kazao da je Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici „pokušaj da se posvađaju Srbi i Bošnjaci“ jer o njoj nije postignut konsenzus unutar Bosne i Hercegovine, kao i da se region okrene ka prošlosti i pokušaj da se nanese velika šteta a da su prekršena i pravila UN.

Srpski šef diplomatije kazao je da su pojedeni zagovornici rezolucije pokušali da države članice UN obmanu pred glasanje i, između ostalog, lažnom pričom da će Srbija glasati za rezoluciju ili da će makar biti uzdržana, a da „izvodi cirkus“ za unutrašnju potrebu.

„Ali, istina nije mogla biti više različita, išli smo i kucali na vrata svake članice, čak i kosponzora same rezolucije zbog čega smo imali situaciju da nekoliko kosponzora nije glasalo za nju. To govori koliki je pritisak bio na pojedine zemlje da podrže nešto o čemu nisu znali bilo šta“, kazao je gostujući u jutarnjem programu televizije Hepi.

Portal Analitika