Društvo

"Tako važan potez specijalno tužilaštvo je željelo da ovijekovječi spektakularnom predstavom"

Đuranović: Predstava je bila potrebna

Glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović gostujući u emisiji “Na kraju dana” kazao je da je predstava način na koji je izvršeno hapšenje koje se odigralo u nedjelju u ranim jutarnjim časovima kada su lišeni slobode bivši specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i bivši pomoćnik direktora policije Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zoran Lazović. 

Đuranović: Predstava je bila potrebna Foto: Printscreen
Portal AnalitikaIzvor

“12. marta iz kancelarije advokata Nikole Martinovića poslato je pismo na adresu Vladimira Novovića gdje Zoran Lazović ističe da se stavlja na raspolaganje tužilaštvu. Pri tom napominje da mu jedan novinar saopštava, da će biti ekskluzivno uhapšen i da će to biti praćeno velikom pompom. I on upravo u tom cilju kaže da se stavlja na raspolaganje, daje broj telefona i daje je kontakt broj advokata Martinovića", navodi on.

Đuranović ističe da je predstava bila potrebna jer ovo jeste jedan vanredno značajan događaj, hapšenje bivšeg glavnog specijalnog tužioca, čovjeka koji je u nekih 7 - 8 godina značajno opredjelio rad tužilačke istrage i borbu protiv organizovanog kriminala. Naglasio je da Katnić u svom bilansu ima više desetina možda i preko stotinu članova organizovanih kriminalnih grupa koje je tužilaštvo, na čijem je on čelu bio, procesiralo. 

“Tako važan potez specijalno tužilaštvo je željelo da ovjekovječi spektakularnom predstavom. S druge strane, želja da se populistički to prikaže, a u stvari je, nažalost, zadovoljenje onih političkih zahtjeva kojih smo se naslušali nakon čuvenog pokušaja terorizma iz oktobra 2016. godine, gdje je Milivoje Katnić igrao jednu od ključnih uloga. Ono što su političari najavljivali od bivšeg premijera Abazovića, Milana Kneževića, Andrije Mandića - ispostavilo se da su te poruke političke, a ja bih rekao da je specijalno tužilaštvo u stvari odigralo prema porukama političara”. 

O tužicu Šoškiću koji je naveo da su Lazović i bivši GST Milivoje Katnić formirali kriminalnu grupu da bi sticali korist i moć, radeći za jedan kriminalni klan, kaže da to govori više o samom tužiocu. 

“Logički gledano, Milivoje Katnić  je po zakonu imao mogućnost da uhapsi premijera sa pozicije GST-a, da privede pravdi predsjednika države. Dakle, ispada da je on, da bi dobio ili stekao moć, koju je već imao, pristao da bude, ne šef organizovane kriminalne grupe, nego član organizovane kriminalne grupe da bi se stavio na uslugu Radoju Zviceru i Kavačkom klanu i da snosi krivičnu odgovornost", kaže Đuranović.

Za natpise u medijima u Srbiji povodom hapšenja, Ðuranović smatra da se niko u Beogradu i ne trudi da sakrije da je procesuiranje takozvanog pokušaja državnog udara iz 2016. ono što Srbija i Rusija Katniću nikada neće oprostiti i to je jedna od ključnih političkih posljedica 

“Bivši GST Crno Gore Milivoje Katnić je u pritvoru, a bivši specijalni tužilac koji je glavni operativac u slučaju pokušaja državnog udara iz 2016. godine, Saša Čadjenović je već 16 ili 17 mjeseci u pritvoru. Sutkinja Višeg suda, koja je bila predsjednica vijeća u slučaju pokušaja terorizma Suzana Muguša odstranjena je iz predmeta, prvi put u istoriji Apelacionog suda Crno Gore je donesena odluka u kojoj se predmet vraća na ponovno suđenje, poništava se presuda Višeg suda, gdje su, između ostaloga, lideri DF-a, Milan Knežević i Andrija Mandić bili osuđeni na po pet godina robije. Prvi put se u istoriji Apelacionog suda se tako presuda ukida i vraća ne istom sudskom vijeću, nego sa tzv. obavezujućim uputstvom, da ne sudi ista sudija", navodi Đuranović.

Ðuranović kaže da takva odluka bez obrazloženja i bez onoga što je u takvim situacijama bilo logično - da Apelacioni sud donese presudu, a ne da se članovi vijeća sakriju preglasavanjem. 

“Dakle, vrlo su jasne političke konotacije. Vrlo su jasne i samo, kao što bi rekli Englezi, ako ne znate čemu se radi, pratite trag novca. Ovdje, ako ne znate o čemu se radi, pratite trag interesa. Ko je iz tog političkog interesa profitirao? Dakle, oni ljudi koji su vodili proces pokušaja terorizma, operativno, policijski, danas su pritvoru ili u zatvoru ili su ekskomunicirani, kao što je Suzana Mugoša, da ne radi ponovo na tom predmetu. S druge strane, oni koji su bili nepravosnažno, a prvostepeno osuđeni - jedan je danas predsjednik Skupštine Crne Gore, drugi je bio predsjednik Odbora za bezbjednost", kaže.

Upitan da li pravosudni organi selektivno postupaju, sagovornik nije htio da zaključi da postupaju ali je iznio neke podatke u prilog tome. 

“Četiri su krivične prijeve protiv Olivere Injac, tadašnje ministarke odbrane u vladi Zdravka Krivokapića, podnijete u periodu mart - jun 2021. Dva puta je optužnica podizana, dva puta je optužnica zabilježena u pisarnici Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i dva puta je tadašnji novoizabrani specijalni tužilac Vladimir Novović potpisao obavezujuće uputstvo. To je prvi put u istoriji, koliko ja znam postojanja Specijalnog tužilaštva, da se dva puta izdaje obavezujuće uputstvo, da se neka optužnica koja je u pisarnici vrati. Pobjeda je objavila najmanje desetak tekstova oko Rudnika uglja Pljevlja, oko čuvenih biznisa sa Ukrajinskim bračnim parom Petrušenko, oko ugovora sa Elektroprivredom Srbije po cijenama znatno nižnim od tržišnih. Izviđaj je otvoren, pet mjeseci traje. O čemu se radi? Šta se izviđa kad su svi ugovori završeni? Sve je poznato, a niko nije saslušan tim povodom. Imamo situaciju gdje, to je M Portal objavio, spominje se stotinu kalaša za potrebe crkve", navodi Đuranović.

Ono što izaziva sumnju prema Đuranovićevim riječima je zašto niko nije pozvan na odgovornost? 

“Zašto niko nije makar dao neku izjavu? U međuvremenu su drugi ljudi, za mnogo manje stvari, bili na, neću reći optužnicama, ali bili na meti specijalnog policijskog odjeljenja i tužilaštva", zaključuje Đuranović.

Portal Analitika