Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Đukanović: Želimo da razvijamo još snažnije ekonomsko partnerstvo sa SAD; Rajnke: Možemo graditi uzajamni prosperitet

Predsjednik Crne Gore sa delegacijom trgovinske misije Sjedinjenih američkih država

Đukanović: Želimo da razvijamo još snažnije ekonomsko partnerstvo sa SAD; Rajnke: Možemo graditi uzajamni prosperitet

 

Đukanović: Želimo da razvijamo još snažnije ekonomsko partnerstvo sa SAD; Rajnke: Možemo graditi uzajamni prosperitet Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Pored partnerstva i povjerenja koje je građeno između Crne Gore i SAD-a u veoma teškom istorijskom ambijentu raspada Jugoslavije, želimo da razvijamo još snažnije i ekonomsko partnerstvo sa SAD-om, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sastanaka sa delegacijom trgovinske misije SAD-a koju predvodi zamjenik pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju Ministarstva trgovine SAD Dejvid De Falco.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika,  na početku susreta ambasadorka SAD Džudi Rajzing-Rajnke izrazila je zahvalnost predsjednikuza kontinuiranu podršku jačanju prijateljskih odnosa Crne Gore i SAD. Istakla je da dvije zemlje dijele iste vrijednosti na čijim temeljima se mogu graditi uzajamni prosperitet i dalje veze između dvije države i podsjetila je da je riječ o prvoj velikoj trgovinskoj misiji SAD u Crnoj Gori.

Zamjenik pomoćnika sekretara za Evropu i Evroaziju Ministarstva trgovine De Falco iskazao je zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori i prilikom za izgradnju mnogo jačeg partnerstva jer, kako je kazao, mnogo možemo da učimo i naučimo jedni od drugih.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poželio je dobrodošlicu delegaciji SAD-a uz zahvalnost zvaničniku Ministarstva trgovine i ambasadorki Rajnke na obogaćivanju kvalitetnog partnerstva ovom posjetom.

Podsjetio je na stabilan i dinamičan put Crne Gore od obnove nezavisnosti, na evropske i euroatlanske ciljeve kojima je Crna Gora nepokolebljivo posvećena, i period obilježen intenzivnim reformama.

"Upoznao je sagovornike i sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i neophodnošću iznalaženja rješenja za povratak političke stabilnosti i kompetentne izvršne vlasti. Naglasivši da je Crna Gora u jednom periodu imala izuzetno velik priliv stranih direktnih investicija koji je dostizao i 20% BDP-a, predstavio je i razvojne prioritete prije svega u oblasti infrastrukture, energetike, turizma, proizvodnje hrane i IT sektora", navodi se u saopštenju. 

On je podsjetio i na rad Američke privredne komore u Crnoj Gori, što je dobar osnov za buduću tješnju saradnju sa kredibilnim partnerima koji našoj zemlji ne donose samo investicije već i znanje i standarde.

"Predstavnici 23 američke kompanije čije su oblasti interesovanja dominantno informativno-komunikacione tehnologije i obnovljivi izvori energije uz zahvalnost Predsjedniku za otvorenost i spremnost na saradnju iskazali su visoke ocjene za prijateljstvo dvije države ali i izbore koje je Crna Gora napravila u vanjskoj politici i liderstvo.

Oni su se interesovali za mogućnosti pokretanja biznisa u IT sektoru, razvoj preduzetništva, kao i u oblasti obnovljivih izvora energije", zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zeljko_neregistrovani
05.11.2022. 05:57

Izgleda da je Biden stvarno prolupao kad jos uvjek drzi ovu ovdje

4
0