Politika

Đukanović: Vrijeme curi, a izazovi i problemi s kojima smo suočeni postaju sve kompleksniji

Trajuća unutrašnja politička nestabilnost ograničava fokus na razvojna pitanja i kontinuirano unapređenje kapaciteta za planiranje i sprovođenje klimatske politike i njenu inkorporaciju u sve sektore čime bi se stvarali preduslovi za postepeno smanjenje upotrebe uglja, dugoročni niskokarbonski razvoj i, kao krajnji cilj, klimatsku neutralnost, poručio je predsjenik Crne Gore, Milo Đukanović. 

Đukanović: Vrijeme curi, a izazovi i problemi s kojima smo suočeni postaju sve kompleksniji Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

“Pred nama je ključna dekada za transformaciju i prelazak sa, kako to egipatsko predsjedavanje ispravno dijagnostifikuje, pregovora i planiranja na implementaciju.U Glazgovu smo jasno kazali da moramo ubrzati napore, pojačati podršku i osnažiti otpornost”, poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, na na Implementacionom samitu o klimi, Konferencija UN o klimatskim promjenama COP27.

Đukanović je zahvalio predsjedniku Al Sisiju i egipatskoj Vladi na odličnoj organizaciji. 

“Čast mi je da vam se obratim u ime Crne Gore.Posljednji izvještaj Međuvladinog panela potvrđuje da globalno političko liderstvo neće opredijeliti uspjeh, ukoliko ne bude odlučne multilateralne akcije sa svih nivoa društvenog, ekonomskog i tehnološkog sistema”, kazao je Đukanović.

Istovremena implementacija i povećanje klimatske ambicije su, kako kaže,jedini put ka dostizanju pariskog cilja.

“Revizijom nacionalno utvrđenog doprinosa, Crna Gora je kao ciljnu vrijednost postavila smanjenje emisija od 35odstodo 2030. godine. Na Samitu u Glazgovu, Crna Gora je iskoračila najavom ambicije smanjenja emisije od 40 odsto, uvjerena u njenu dostižnost na temelju mjera utvrđenih u ključnim nacionalnim strateškim i razvojnim planovima”, naveo je Đukanović. 

Aktivnosti na novoj reviziji su, dodao je,u toku.

“Izrađena je Mapa puta za implementaciju i Šema praćenja i evaluacije napretka. Ažuriran je popis emisija gasova, u skladu sa novom metodologijom Međuvladinog panela. Posljednji proračuni upućuju na potencijalno dalje smanjenje nivoa emisija od 45%, za šta postoje realna utemeljena, ali izazovi su snažni i veoma skupi. Naročito u sektorima energetike i poljoprivrede imajući u vidu negativne efekte pandemije i poremećaje na globalnom planu usljed agresije na Ukrajinu”, istakao je Đukanović. 

Dodatno, kako kaže, trajuća unutrašnja politička nestabilnost ograničava fokus na razvojna pitanja i kontinuirano unapređenje kapaciteta za planiranje i sprovođenje klimatske politike i njenu inkorporaciju u sve sektore čime bi se stvarali preduslovi za postepeno smanjenje upotrebe uglja, dugoročni niskokarbonski razvoj i, kao krajnji cilj, klimatsku neutralnost”

"I pored malog učešća u globalnoj emisiji, Crna Gora će nastaviti da preduzima sve neophodne korake u cilju poštovanja međunarodnih obaveza.  Zelenu transformaciju vidimo kao priliku da uđemo u period dinamičnog i održivog razvoja koji će garantovati rast ekonomskih aktivnosti, a time i životnog standarda. Naš najveći izazov biće kako obezbijediti pravednu tranziciju", naveo je Đukanović. 

Zato podrška, dodaje, razvojnih i finansijskih partnera i snažniji upliv inostranih investicija iz tehnološki najnaprednijih zemalja ostaju neophodni.

"Da li smo spremni da u odlučujućoj dekadi ubrzamo klimatsku akciju i sačuvamo Planetu? Čini se da izbora nemamo. Odgovornost za implementaciju obećanog i prihvaćenog je na svima nama. Ne samo na globalnom političkom liderstvu i partnerstvu između razvijenog svijeta i zemalja u razvoju; ne samo na hitnosti usaglašenog i klimatski odgovornog djelovanja vlada, investitora i biznis sektora; nego na svakom građaninu pojedinačno. Svi možemo i moramo doprinijeti da ciljevi Pariskog sporazuma postanu naša realnost. Vrijeme curi, a izazovi i problemi s kojima smo suočeni postaju sve kompleksniji", zaključio je Đukanović. 

Portal Analitika