Politika

Đukanović: Ukrajina hrabro izdržala, da je pokorena, Rusija bi nastavila - počev od Moldavije

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović poručio je večeras, gostujući na Gradskoj, kako je odluku o raspuštanju parlamenta donio nakon dužih konsultacija.

Đukanović: Ukrajina hrabro izdržala, da je pokorena, Rusija bi nastavila - počev od Moldavije Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao kako je mandatara predložila predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

"Predsjednica parlamenta je predložila mandatara Miodraga Lekića, on je radio ali nije uspio da dođe do većine. Ja sam se konsultovao sa pravnicima, zaključeno je da su stvoreni uslovi i raspustio sam parlament. Kada sam dobio dovoljno ubjedljivo tumačenje da je ovo ustavno, nijesam oklijevao i povukao sam taj potez", poručio je on.

Sve što je vlast radila u proteklom periodu, ocijenio je kao "ozbiljnu kompromitaciju države".

"Ukalkulisao sam da bi mogle biti negativne reakcije parlamentarne većine, ali to je bilo u skladu sa mojim ovlašćenjima i sa Ustavom", dodao je, navodeći kako je uvijek težio poštovanju Ustava.

"URA i SNP oko ili ispod cenzusa, mislim da Evropi sad i DF-u odgovaraju izbori"

URU i SNP okarakterisao je kao partije oko ili ispod cenzusa.

"Njima se dopalo da sa tako malo legitimiteta budu izvršna vlast", naglasio je on.

Iako nije parlamentarna stranka, on je dodao da je Evropa sad relevantan faktor i da je sigurno da i oni priželjkuju izbore, naglasivši i kako ne vidi zbog čega DF ne bi težio izborima.

"Neki su sve predstavili kao koaliciju DPS-DF, ali daleko smo od toga, vrlo daleko"

Đukanović je podsjetio da zastupa dijametralno suprotne stavove od onih nacionalističkih koje ima Demokratski front, ali da je spreman na dijalog.

“Danas su već krenuli da iz raznih interesnih krugova to interpretiraju kao gotovu koaliciju između DPS-a i DF-a. Daleko je to od koalicije, vrlo daleko, ali to ne znači da smo napravili grešku što smo pristali na početak dijaloga”, poručio je Đukanović.

"Ukrajina hrabro izdržala, da je pokorena, Rusija bi nastavila - počev od Moldavije"

Đukanović je govorio i o ratu u Ukrajini.

"Ukrajina je hrabro, uz podršku evropskih i NATO zemalja, izdržala ovaj front. Sjetite se samo kako se na početku diskutovalo hoće li Ukrajina izdržati sedam ili 10 dana", poručio je on.

Rusija je, smatra on, već na gubitku.

"Jer, ona ni za godinu nije ostvarila cilj, a mit o nepobjedivosti ruske vojske je srušen. Da je Rusija pokorila Ukrajinu u kratkom roku, siguran sam da bi i druge države padale u nizu, počev od Moldavije", rekao je on.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Dute_neregistrovani
17.03.2023. 21:08

Lekić je opušteno shvatio da sa jednim poslanikom može biti premijer jer je to samo uspelo Dritanu sa tri poslanika. Ljudi da se uozbiljimo malo idemo na izbore ko bude najaci posle izbora imaće premijera .

22
3
B Bubamara_neregistrovani
18.03.2023. 09:10

@Dute_neregistrovani A, najača će biti koalicija DPS - DF. Zamislite tu družinu. "Maldi lavovi", Gvozdenović, Ivanović,... i Mandić, Pipun, Medo, Budimir Aleksić, Slaven,... Srećno bilo! Pa još, kad sve to osvješta mitropolit SPC Joanikije i mitroplit CPC Mihailo.

3
1