Društvo

Dukaj u posjeti SAD-u: Jačanje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti

Ministar javne uprave Marash Dukaj, sastao se danas u Vašingtonu sa timom Biroa za sajber prostor Stejt Dipartmenta, a na sastanku je naglašen kvalitet savezništva i saradnje Crne Gore i SAD-a u oblasti sajber bezbjednosti.

Dukaj u posjeti SAD-u: Jačanje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti Foto: Ministarstvo
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Dukaj je američkoj strani predložio konkretne modele za nastavak saradnje, posebno u vezi sa usvajanjem Zakona o informacionoj bezbjednosti, koji predviđa osnivanje nacionalne Agencije za sajber bezbjednost.

“Dukaj je posebno apostrofirao značaj američke pomoći vezano za obuku ekspertskog kadra, organizovanje sajber vježbi, i posebno pomoći u koncipiranju i organizaciji rada buduće Agencije, kroz potencijalni program podržan od strane SAD-a , a koji bi bio organizovan u međusobnoj saradnji Biroa za sajber prostor State Departmenta i Ministarstva javne uprave”, ističe se u saopštenju.

Predstavnici Biroa za sajber-prostor Stejt Dipartmenta izrazili su zahvalnost ministru Dukaju za konkretne prijedloge i obećali da će ih razmotriti i pokušati da nađu način da se isti realizuju.

S tim u vezi, dogovoren je nastavak saradnje posredstvom Ambasade SAD u Podgorici.

Tokom posjete Vašingtonu, ministar Dukaj se sastao i sa menadžmentom renomirane QBE organizacije, sa ekspertizom u oblasti sajber bezbjednosti i bogatim iskustvom na polju jacanja sajberotpornosti širom svijeta, koji su ga upoznali sa programima i edukativnm treninzima koje su u prilici realizovati u Crnoj Gori.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m marko_neregistrovani
02.12.2022. 12:03

ovo je bruka više, tip se svake sedmice šetka do USA o našem trošku, i nije sam sigurno.

0
0
B Bysi_neregistrovani
02.12.2022. 08:35

Na žalost vasu još jedan dan u SAD.Kada se vratite u zemlju objavite koliko ste koštali građane za ovih 12 dana boravka u "obećanoj zemlji".

1
0