Politika

“Administracija bez papira“

Dukaj: Digitalna transformacija jedan od strateških prioriteta Vlade

„Danas započinjemo jedan novi, važan projekat u pravcu elektronskog upravljanja dokumentima, na svim nivoima. Nova rješenja biće integrisana u jednu cjelinu i razvijena u skladu sa propisima koji bliže uređuju elektronsko poslovanje”, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj na sastanku pod nazivom “Administracija bez papira“.

Dukaj: Digitalna transformacija jedan od strateških prioriteta Vlade Foto: Ministarstvo javne uprave
Portal AnalitikaIzvor

„Ministarstvo javne uprave posvećeno radi na stvaranju ambijenta za razvoj digitalne uprave, po mjeri građana, koja će biti zasnovana na čvrstoj i bezbjednoj infrastrukturi, te i sistemima za bržu i lakšu upotrebu elektronskih usluga. Budući da je digitalna transformacija jedan od strateških prioriteta Vlade Crne Gore, koja predstavlja pokretač inovacija i sveobuhvatnog društveno-ekonomskog razvoja, sistematično i predano težimo ovom cilju”, kazao je Dukaj.

Ministar je kazao da Ministarstvo javne uprave radi na stvaranju tehničkih uslova za implementaciju i kontinuirano unapređenje projekata, Certifikaciono tijelo (CA) i Informacioni sistem za elektronsko upravljanje dokumentima i Upravljanje procesom elektronskih sjednica Vlade Crne Gore. Ovi projekti za konačan cilj imaju realizaciju koncepta - “Administracija bez papira”.

Aktivnosti se baziraju na mehanizmima upotrebe elektronskog dokumenta, usluge preporučene dostave, kao i ostalih elektronskih usluga povjerenja.

„Implementacijom pomenutih softverskih rješenja za elektronsko upravljanje dokumentima unutar i između organa državne uprave, kao i između građana i organa, stvorićemo ambijent za efikasniju i transparentniju Vladu. Posebno želim naglasiti da naše partnerstvo sa privatnim sektorom, ICT zajednicom i akademskom zajednicom - nema alternativu. To su naši strateški partneri u svakom važnom projektu. Očekujem i uvjeren sam da ćemo u partnerstvu sa ČIKOM-om i CoreIT–em ovaj važan koncept, dovesti uspješno do kraja”, zaključio je Dukaj.

Direktor operacija Coreit-a, Vuk Vujović kazao je da je Coreit učestvovao u ovom procesu od samog početka kroz realizaciju različitih projekta: Nacionalni sistem elektronskog identiteta (NS eID), Nacionalni sistem za elektronsko placanje (NS-NAT) kao i trenutno aktuelni razvoj i implementacija sertifikacionog tijela (CA).

Istakao je da su u pitanju bazne usluge koje omogucavaju identifikaciju građana i pravnih lica, elektronsko placanje i verifikacija administrativnih taksi kao i digitalno potpisivanje.

“Vec imamo zavidno iskustvo i znanje o digitalizaciji u finansijskom sektoru i bice nam zadovoljstvo da ga iskoristimo i za podršku procesima u našoj zemlji. Ovako važni projekti su naša osnovna djelatnost i radujemo se digitalizaciji i unapređenju procesa u Crnoj Gori”, kazao je Vujović.

Posebno je, kako je saopšteno iz resora Dukaja, istakao značaj napora koje Ministarstvo javne uprave ulaže u digitalizaciju crnogorskog društva.

Izvršni direktor Čikom-a, Vladan Tabaš je kazao da unapređenjem sistema Elektronskih sjednica Vlade i Sistema za upravljanje dokumentima doprinosimo uređenju i optimizaciji poslova administracije i arhive, ubrzavamo i standardizujemo poslovne procese i činimo ih transparentnijim minimizujući mogućnost propusta i grešaka.

„Autorizovanim pristupom dokumentaciji i ograničavanjem prava nad dokumentima povećavamo stepen njihove bezbjednosti. Sistem notifikacijama obezbjeđuje pravovremene informacije o aktivnostima, akcijama, statusu predmeta i dokumenta i rokovima realizacije uz napredno pretraživanje i izvještavanje. Ovo je još jedan korak ka digitalnoj transformaciji javne uprave u skladu sa aktuelnom Strategijom digitalne transformacije“, zaključio Tabaš.

Na skupu je prezentovana platforma za Certifikaciono tijelo (CA) - upotrebe elektronskog dokumenta, usluge preporučene dostave, kao i ostalih elektronskih usluga povjerenja i Informacioni sistem za elektronsko upravljanje dokumentima (eDMS) i upravljanja procesom elektronskih sjednica Vlade Crne Gore (eSV).

Ministarstvo javne uprave, u saradnji sa kompanijama Čikom i CoreIT organizovalo je događaj “Administracija bez papira“.

Portal Analitika