Svijet

"Neophodno nam je jako euroatlantsko zajedništvo"

Duda: Jedan od prioriteta za Poljsku je proširenje EU na Zapadni Balkan

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je, povodom 19. godišnjice ulaska Poljske u Evropsku uniju, da je za Poljsku jedan od četiri prioriteta to da izdejstvuje proširenje Unije na Zapadni Balkan i Ukrajinu.

Duda: Jedan od prioriteta za Poljsku je proširenje EU na Zapadni Balkan Foto: Kabinet predsjednika CG / Arhiva
Portal AnalitikaIzvor

„Zagovornici smo politike otvorenih vrata. Zato gledam zemlje Zapadnog Balkana. Želim da naglasim, to su zemlje, to su narodi, to su društva koja godinama čekaju na to da postanu dio evropske zajednice. Treba to konačno ostvariti,“ kazao je poljski predsjednik u Varšavi, u posebnom obraćanju medijima povodom godišnjice.

Duda je, u zajedničkom obraćanju sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, rekao da upravo Poljska dobro zna kako je to čekati godinama da se uđe u slobodni zapadni svijet.

„Zato smatram da ne drugi, već mi, Poljska, moramo oštro i glasno da govorimo – treba ih primiti u Evropsku uniju, treba primiti zemlje Zapadnog Balkana. A danas istorijski zahtjev, apsolutni zahtjev trenutka jeste i prijem Ukrajine u EU i Moldavije“, kazao je Duda.

Poljski predsjednik je to da zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina i Moldavija dobiju punopravno članstvo, naveo kao drugi od četiri glavna prioriteta polugodišnjeg predsjedavanja Poljske EU od početka 2025. godine.

Prvi je, po riječima Dude, jačanje veza EU i SAD a to je u svom obraćanju naglasio i premijer Mateuš Moravjecki.

„Za to da agresija Rusije na Ukrajinu ne bude prva kocka domina koja izaziva sve gore scenarije na cijelom svijetu, neophodno nam je jako euroatlantsko zajedništvo. Danas ne bi bilo slobodne, nezavisne Ukrajine bez SAD. Da nema njih ruska vojska sada bi bila na granicama poljskih vojvodstava. Zato sve snage u Evropi koje su na putu da iznevjere transatlantsku ideju ne rade u korist stabilnosti“, kazao je premijer Moravjecki.

Poljski premijer istakao je da njegova zemlja želi da bude dio EU koja poštuje suverenitet zemalja članica i da je uloga nacionalnih država neprocjenjivo velika.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bazuki_neregistrovani
01.05.2023. 15:01

Holandija reče kad vidi Mađarsku, da im je žao šta su uopste dali saglasnost širenje EU na Istočnu Evropu! Zapadni Balkan neće tako skoro u EU, ako i uopste...

4
1
v vesko_neregistrovani
01.05.2023. 18:42

@Bazuki_neregistrovani Holandija je nikakva zemlja, u dr. svj. ratu je bila profašistička.

0
0