Svijet

SAD traži 25 godina zatvora za napadača na Kapitol

Američko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od saveznog sudije da osudi osnivača Oath Keepersa Stjuarta Rodsa na 25 godina zatvora za pobunu i druge optužbe za napad na američki Kapitol 2021. koje su počinile pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

SAD traži 25 godina zatvora za napadača na Kapitol Foto: Reuters
AJBIzvor

Ministarstvo takođe traži kaznu od 21 godine za još jednu čelnicu Oath Keepersa, Kelo Megs, koju je porota u Vašingtonu, takođe proglasila krivom za pobunu.

Rods i Megs su među 10 članova krajnje desničarskih grupa proglašenih krivim za pobunu i napad na Kapitol, koji je bio nasilni pokušaj poništavanja izborne pobjede Džoa Bajdena.

Ako budu u potpunosti izrečene, preporučene kazne bile bi najduže do sada za svakoga ko je osuđen u vezi s nemirima na Kapitolu. Tužitelji su rekli da su optuženici “odigrali centralnu ulogu” u napadu i kako bi ih trebalo kazniti strožije od ostalih jer je njihovo ponašanje uporedivo s domaćim terorizmom.

Ranije u petak, Peter Švarc, čovjek iz Pensilvanije s dugom kriminalnom istorijom, osuđen je na 14 godina zatvora zbog napada na Kapitol, što je najduža zatvorska kazna izrečena do sada.

Tramp, koji sada ponovo traži republikansku nominaciju kako bi izazvao Bajdena 2024, nastavlja lažno tvrditi kako je njegov poraz rezultat prevare.

Ista vašingtonska porota koja je osudila Rodsa i Megs oslobodila je tri druga suoptuženika – Keneta Harelsona, Džesiku Vatkins i Tomasa Kaldvela – optužbe za pobunu. Ali, sva petorica proglašena su krivima za ometanje službenog postupka – kongresne ovjere izbornih rezultata – s mješovitim presudama za nekoliko drugih optužbi.

Tužitelji traže 18 godina zatvora za Vatkinsa, 15 godina za Harelsona i 14 godina za Kaldvella.

Pet osoba, uključujući policajca, preminulo je tokom ili nedugo nakon nereda, a više od 140 policajaca je povrijeđeno. Zgrada Kongresa je pretrpila milionsku štetu. Od najmanje 1.000 ljudi koji su do sada uhapšeni pod optužbama za nemire, više od 525 je priznalo krivicu, a najmanje 65 je proglašeno krivima, prema Ministarstvu pravosuđa.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.