Abiznis

Morsko dobro raspisalo skraćeni otvoreni postupak za kompletiranje flote na liniji Lepetane – Kamenari

Država kupuje šest trajekata za osam miliona

Sudeći po tehničkoj specifikaciji i broju traženih brodova, da se naslutiti da je postignut dogovor između vlasnika Pomorskog saobraćaja Duška i Dejana Bana i Vlade, odnosno Morskog dobra

Država kupuje šest trajekata za osam miliona Foto: Ilustracija
PobjedaIzvor

Morsko dobro je juče raspisalo tender i to prvi put otvoreni postupak, vrijedan 8,1 milion eura sa PDV-om, za nabavku šest trajekata i rezervnih djelova.

Tender


Sudeći po tehničkoj specifikaciji i broju traženih brodova, da se naslutiti da je postignut dogovor između vlasnika Pomorskog saobraćaja Duška i Dejana Bana i Vlade, odnosno Morskog dobra. Uobičajeni rok za predaju ponuda skraćen je na 15 dana, pa ih je moguće dostaviti do 15. juna. To iz Morskog dobra objašnjavaju turističkom sezonom koja je na pragu, te činjenicom da trenutno na liniji Kamenari – Lepetane saobraćaju tri trajekta.

"Oni, za sada, obezbjeđuju nesmetan protok vozila i putnika, bez većih kolona i zastoja na trajektnim prilazima. Međutim, s obzirom da je na pragu ljetnja turistička sezona i da je broj vozila koji koriste ovu trajektnu liniju konstantno u porastu, a uzimajući u obzir i da zakup jednog trajekta ističe početkom mjeseca juna, kapaciteti postojećih trajekata ubrzo neće biti dovoljni da obezbijede nesmetano odvijanje saobraćaja. U cilju obezbjeđivanja kontinuiranog i nesmetanog prevoza vozila i putnika na relaciji Kamenari - Lepetane u ljetnjoj turističkoj sezoni, što je od izuzetnog značaja na nivou cijele države, neophodno je obezbijediti dodatne trajekte, odgovarajućih kapaciteta", navodi se u javnom pozivu uz napomenu da skraćenje roka, imajući u vidu elektronski sistem nabavki, neće značajno uticati na tržište ponuđača.

Prema uslovima tendera, ponuđač bi pet trajekata trebalo da dostavi najkasnije do 15. jula, dok je rok za šesti trajekt i rezervne djelove mart iduće godine. Ponuđaču će novac biti isplaćen nakon isporuke brodova. Tender je podijeljen u sedam partija, pa je najskuplji trajekt koji traže vrijedan 2,8 miliona eura, a najjeftiniji 110 hiljada eura. Preostali će ih koštati 140 hiljada, 150 hiljada, 900 hiljada i 1,7 miliona eura, a rezervni djelovi i prateća oprema za trajekte 910,6 hiljada eura. Kako se navodi u javnom pozivu, tender predviđa mogućnost da se više partija dodijeli istom ponuđaču, u kom slučaju bi ugovor mogao da bude sklopljen pojedinačno za svaku partiju ili ,,kombinacijom više ili svih partija predmetne nabavke“.

Isplata


Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, isplata bi bila u dvoje tranše. Naime, isporučiocu bi Morsko dobro odmah po sklapanju ugovora uplatilo 4,5 miliona eura, a ostatak nakon rebalansa budžeta.

Danas ističe zakup trajekta ,,Igalo“, kao i rok za jednostavnu nabavku koju je Morsko dobro raspisalo prije nekoliko dana s namjerom da produži ovaj zakup. Vozila i putnike trenutno prevoze trajekti ,,Vasilije“, ,,Trideseti avgust“ i ,,Igalo“, a prošle nedjelje je ovo državno preduzeće od grčke kompanije Karaiskakis Shipping Company kupilo trajekt za 3,2 miliona bez PDV-a, kapaciteta za 90 vozila, koji bi trebalo da bude isporučen najkasnije do ponedjeljka. Prema dostupnim podacima sa interneta, ovaj trajekt je izgrađen 2000. godine, dugačak je 76 metara, a širok 16 metara. Morsko dobro je u februaru, odlukom Vlade, preuzelo od kompanije Pomorski saobraćaj organizaciju i održavanje trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari – Lepetane. Do maja su saobraćala samo dva trajekta čiji je ukupni kapacitet 60 vozila, zbog čega su se stvarale kilometarske kolone i zastoji na Jadranskoj magistrali. Morsko dobro je 4. maja zakupilo trajekt ,,Igalo“ u vlasništvu Pomorskog saobraćaja nakon čega je počela i naplata prevoza. Za trajekt ,,Prizna“, preimenovan u ,,Trideseti avgust“, star 53 godine, početkom marta plaćeno je 569 hiljada eura.

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mirko_neregistrovani
01.06.2023. 14:35

A za trajekt igalo star 70 godina 900 hiljada. Sad nikome nd zmeta to

3
0
i internacional_neregistrovani
01.06.2023. 10:04

Da su pametni pa da ovaj grcki trajekt angazuju na relaciji Bar_Bari sad kad imaju viska brodova .

3
1
s skakavc_joj_zaso_u_rukavac_neregistrovani
01.06.2023. 09:50

Sad imaju i viska he he he .

3
0
L Lav_neregistrovani
01.06.2023. 09:06

Prva ljubav zaborava nema

3
0
p pravda_neregistrovani
01.06.2023. 08:49

Zar ovo nije zloupotreba službenog položaja? Isto ono k.d., zbog koga su "oslobodioci" od 30 avgusta do sada organizovali konferencije za štampu.

6
0
B Bubamara_neregistrovani
01.06.2023. 08:19

Samo na osnovu teksta sopstvenog oglasa za kupovinu trajekata, rukovodioci "Morskog dobra" i njihov gospodar - sporo padajući listopadni premijer, morali bi krivično da odgovaraju, nakon prethodne hitne smjene, bez obzira što su smijenjeni. Svi smo svjedoci da su nas ubjeđivali i javno garantovali kompletiranje frlote i nesmetan saobraćaj prije početka turističke sezone, dok danas 01. juna sami priznaju da "kapaciteti postojećih trajekata ubrzo neće biti dovoljni da obezbijede nesmetano odvijanje saobraćaja". Osim toga, u kojoj državi, osim u Crnoj nam Gori, oduzmeš liniju povlašćenom kumu predśednika države, optužujući ga da je korupcionaš, lupež i slično, a odmah nakon toga uzimaš od njega u zakup trajekt, a potom od njega kupuješ čitavu flotu od šest trajekata. I sad će me neko uvrijediti da su to čista posla. Na stranu i to, što SDT mora hitno ispitati kupovine postojećih trajekata, naknadna ulaganja za opravke, prepravke i prilagođavanja kupljenihh "raga".

9
0
I IndijanskiPoglavica_neregistrovani
01.06.2023. 07:37

Ja poglavica plemena "Ruka pravde" biti vas saveznik. Ocekujem da cemo imena davati u dogovoru. Npr, Kudrvi cuperak malog rasta, ili Visoki celavi blazojko bez konja, ili tako nesto... A Vajat Erpa ja moliti skloniti.

11
0
B Brat_neregistrovani
01.06.2023. 07:36

Trebalo je napraviti haos, pa poslije pricati kako se haos rjesava, po nacinu kako to radi Vucic ali je trebalo i ukrasti koju paru... Osvjezilo a sada bi da nastave hrabro da osvjezavaju... hahahaha

11
0
B Belveder_neregistrovani
01.06.2023. 07:09

Kolaboracija brace Ban sa litijaskom vladom, sve moze ako se dovoljno para ponudi

7
2
c crven_ban_gubi_svaki_dan_neregistrovani
01.06.2023. 09:52

@Belveder_neregistrovani Sta moze Ban da radi ? Posao je izgubio a trajekti mu hrdjaju . Da su sacekali jos malo dobili bi ih u pola cijene no moraju zbog sezone .

3
0