Zanimljivosti

Drveni svijet: Dače su nadživjele i revoluciju i kraj komunizma (FOTO)

Ruski fotograf Fjodor Savincev nedavno je predstavio zanimljivu seriju radova iz tamošnjih ruralnih krajeva.

Drveni svijet: Dače su nadživjele i revoluciju i kraj komunizma (FOTO)
Drveni svijet: Dače su nadživjele i revoluciju i kraj komunizma (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju je dio nasljeđa SSSR, a konkretnije čitav mali univerzum drvenih sezonskih koliba koje su sovjetski pisci, arhitekte i drugi stvaraoci koristili kako bi u njima provodili djelove godine.

Mnogi ih, naročito stariji čitaoci, znaju kao dače – u pitanju su barake od drveta. No, u odnosu na ostale objekte tog tipa, dače su samo one u kojima ljudi ne žive tokom čitave godine. Svojevremeno je procjenjivano kako je oko 25 odsto ruske gradske populacije posjedovalo dače na selima.

Brojna značajna imena imala su svoje dače, od Prokofjeva do Pasternaka, no u sovjetsko doba one najekskluzivnije pripadale su ličnostima koje su uživale posebne privilegije kod tadašnjeg režima.

Dače su, naravno, postojale u Rusiji i prije komunizma – a fenomen su i po tome što su nadživjele i revoluciju i raspad SSSR. Danas ih je, naravno, manje – mnoge su urušene same od sebe, neke su napuštene, no neke su i dalje u punoj funkciji.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.