Društvo

Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića: Ovo je naš Nikšić

Predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, dr Radovan Mijanović, povodom skrnavljenja Hadži-Ismailove džamije u Nikšiću, kazao je da je tolerancija i suživot jedna od vjekovnih vrijednosti ovog grada i da današnje slike nijesu naš Nikšić.

Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića: Ovo je naš Nikšić Foto: RTNK
rtnkIzvor

Mijanović vjeruje da Nikšićani nijesu u stanju za ovakve postupke, naročito što je Hadži-Ismailova džamija jedan od simbola suživota u gradu pod Trebjesom.

UBNOR NIKŠIĆ: ZAŠTO PRIJETNJE TURCIMA I MUSLIMANIMA U NIKŠIĆU

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića najoštrije osuđuje skrnavljenje Hadži Ismailove džamije u Nikšiću ispisivanjem nacioanalističkih grafita upućenih nikšićkim muslimanima sa kojima se pokušava srušiti viševjekovni multietnički i multivjerski sklad koji vlada među građanima Nikšića, ističu iz Udruženja boraca i antifašista Nikšić.

"Iako aktuelna vlast uporno ponavlja pomirenje i suživot među građanima Crne Gore ovakve poruke se šalju iz Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Podgorice a evo sada i iz Nikšića. Ko su naredbodavci i autori ovih poruka, dali isti oni koji bi da daju ulicu četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću i Ratku Mladiću osuđenom ratnom zločincu i oni kojima odgovara da se ne donese rezolucija o genocidu u Srebrenici", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dalje navodi da "crnogorska javnost dobro zna da je Kralj Nikola prilikom oslobođenja Nikšića 1877 godine za prvog upravnika grada postavio bega Mušovića.

''Od tada pa do danas nikšićani žive u skaldu i ljubavi bez obzira ko je koje vjere ili nacije. Hadži Ismailova džamija potiče iz vremena osmanske imperije a obnovljena je 1804. godine, dabi 1982. godine bila proglašena za kulturno-istorijski spomenik. Ona je kroz istoriju bila simbol tradicije i tolerancije u našem gradu, a danas je jedini sačuvani vjerski objekt za pripadnike muslimanske vjeroispovijesti", ističe se u saopštenju.

Iz UBNOR-a poručuju da neće dozvoliti nikome, pa ma ko on bio da poremeti međunacionalni i međuvjerski sklad u Nikšiću koji datira još od njegovog oslobođenja 1877. godine.

''Zato od nadležnih organa zahtijevamo da se počinioci i nalogodavci pronađu i najoštrije kazne jer slobodarski Nikšić ne može i neće tolerisati nikakve nacional-fašističke poruke'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika