Crna hronika

U podgoričkom Višem sudu

Druga osuđujuća presuda koja se temelji na Sky komunikaciji: Janjić dobio tri godine i osam mjeseci robije za planiranje ubistva Željka Radulovića

Nikšićanin Darko Janjić danas je u podgoričkom Višem sudu osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvorske kazne zbog članstva u kriminalnoj organizaciji koja je planirala ubistvo Željka Radulovića i šverc droge.

Druga osuđujuća presuda koja se temelji na Sky komunikaciji: Janjić dobio tri godine i osam mjeseci robije za planiranje ubistva Željka Radulovića Foto: UGC
PobjedaIzvor

Presudu je izrekao sudija Goran Šćepanović.

Kako su pojasnili iz Višeg suda, osuđujuća presuda temelji se na materijalnim i personalnim dokazima koji su potvrdili komunikacije Janjića preko Sky aplikacije.

Prema navodima presude tokom suđenja potvrđene su optužbe tužilaštva da je Janjić tokom prve polovine 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju su 2017. godine formirali Radovan Mujović i Vasilije Rafailović radi izvršenja više teških krivičnih djela.

Uloga Janjića u ovoj kriminalnoj organizaciji razotkrivena je analizom ,,Skaj“ komunikacija koje su strane partnerske službe dostavile crnogorskim istražiteljima.

Zadatak Janjića je bio da prati Željka Radulovića i druge, za sada neidentifikovane, članove suprotstavljene kriminalne grupe, radi prikupljanja saznanja o njihovim kretanjima i životnim navikama u cilju stvaranja pogodnih prilika za njihovu likvidaciju.

O rezultatima praćenja Janjić je, kako se navodi u optužnici, obavještavao Radovana Mujovića.

Janjić se tereti i da se za potrebe organizatora ove kriminalne grupe bavio i švercom marihuane, kokaina i heroina u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, državama Zapadne Evrope i Skandinavije.

Iz transkripata razgovora, koje je Janjić ostvarivao sa Mujovićem, preko ,,Skaj“ aplikacije u periodu od početka marta do početka oktobra 2020. godine zaključuje se da je intenzivno pratio kretanje mlađeg Radulovića, dogovarao krijumčarenje narkotika u Evropu, ali i Mujoviću nudio učešće u većim poslovima šverca droge iz Južne Amerike.

“Ragin sin i drugovi dolaze u gradsku, Mijov mali, mali Pirga i ekipa nalete - obavještava Janjić Mujovića dodajući da Željko Radulović ,,ide non-stop na relaciji Cetinje – Kotor, jednom nedjeljno u Siti kvart i Deltu“.

Janjić u porukama pojašnjava da ,,raginog malog“ može locirati jer izlazi sa sestrom njegovog druga.

U dokazivanu lojalnosti, Janjić piše Mujoviću da je spreman i papu da napadne, da ubija i otima.

Međutim, u porukama ističe da ono što nikada ne bi pristao da uradi je da nekoga siluje i da špija.

U jednoj od poruka, Janjić navodi da ,,radim sad jednoga da baci bombu“ i predočava plan prema kojem treba iskoristiti priliku kada Željko Radulović ide na suđenje u podgorički Viši sud.

“Imam plan. 29. marta nam suđenje u Pg. Eto mora i iz kuće i kući iz suda. Luks taksi ga vozi – navodi Janjić u poruci pojašnjavajući da vozač pošto doveze mlađeg Radulovića ide na kafu i čeka ga. Brat, samo nam dva tipa trebaju. Jedan na vespu neku da čeka ispred suda, a drugi u lokal da javi kad dođe”, navodi se u jednoj od poruka sa ,,Skaj“ aplikacije.


Janjić potom pojašnjava da treba naći pravi trenutak i postaviti bombu pod taksi u periodu dok traje suđenje Rauloviću.

“Ovaj ga navede za ovo auto, zalepi i ćao. Na izlaz iz Pg ili u sred grada odmah bam i ćaooo”, piše Janjić.

U sljedećoj poruci on navodi da ne treba ni kilo eksploziva za ostvarenje njegovog plana, ali navodi i da bi jedna od opcija bila da se Radulović likvidira tako što bi se na njega pucalo sa ,,vespe“ u pokretu, ali da za ovakav posao nema kandidata.

Janjić u jednoj poruci traži od Mujovića da prenese ,,tim lutorima da ako žele raginog sina da plate i bukvalno na penal ga dajem, nek neko dođe i neka ga digne. Bomba u auto i ćaoooo“.

Međutim, u ostvarenju plana likvidacije ozbiljnu prepreku za Janjića predstavlja činjenica da se sestra njegovog druga zabavlja sa Radulovićem.

“To je sestra mog druga. Svaki dan se voze, sami njih dvoje i on ne vozi. Ja mu rekao a on mi kaže: ,,Je*i ga ne mogu joj ništa, izabrala je“, navodi se u porukama.

Portal Analitika