Abiznis

Drecun: U decembru i januaru još veća poskupljenja

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da nas na osnovu prognoza svjetskih analitičara u decembru i januaru čekaju još veća poskupljenja.

Drecun: U decembru i januaru još veća poskupljenja Foto: Pobjeda
RTCGIzvor

Kazao je da smatra da ima šanse da se Crna Gora u borbi na energetskom nivou snađe, da bude ekonomičnija, rentabilnija, ali je za to potrebreban odnos društva i političara.

“Ali na prvom mjestu treba nam snažan politički konsenzus, manje trvenja i koncentracija na prave društvene probleme koji u ovom trenutku nedostaje”, kazao je Drecun.

Ovo poskupljenje neće biti tako drastično, s obzirom da smo imali najjeftinije gorivo u regionu.

“Bojim se da nas u decembru, januaru čekaju veća poskupljenja. To su prognoze koje se daju na nivou svjetske analitike”, rekao je on.

Kazao je da inflacija utiče na pad životnog standarda, ali da je kod nas ona uvezena.

“Imamo mogućnost da supstituišemo uvoz u značajnoj mjeri i da se na taj način odbranimo od inflcije. Jer u ovim kriznim vremenima narodu je potrebno da se prehrani i da se grije i hladi. Mi imamo potencijal za to, a ništa ne radimo”, kazao je Drecun.

Smatra da iza inflacije stoji najviše politika, te da je cilj da se napravi monetarni haos u svijetu da bi se prešlo na digitalizovane valute koje će kontrolisati Centralna banka. Dodao je da dosta toga zavisi i od današnjih izbora u Americi.

Portal Analitika