Abiznis

Drecun: Gašenje giganata moguće, ali izuzetno skupo

Izvor

 Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je radiju Antena M da nema ništa protiv Kacinovog stanovišta, ali napominje da se ne smije smetnuti s uma da je preobražavanje fabrika vrlo skup poduhvat:

»Kacin je neko ko politički predstavlja EU i čiji stavovi, zaista, imaju izuzetnu težinu. Politički aspekt te izjave je jedno, a ekonomske posljedice takvog poteza su drugo. Generalno, nemam ništa protiv takve ideje da se, kako oni kažu, mastodonti ili velika komunistička preduzeća gase i da se pretvaraju u manja preduzeća, samo se bojim da smo mi zakasnili sa tim. Postavlja se pitanje – ko će snositi troškove takve demontaže?»

Drecun, pak, podrobnije objašnjava kako bi izgledala primjena Kacinovog prijedloga na slučaj podgoričkog Kombinata aluminijuma:

» Na primjer, osamdeset posto KAP-a je projektovano samo za jednu vrstu proizvodnje. Bilo bi gotovo nemoguće praviti nešto što se, recimo, moglo raditi od ‘Radoja Dakića’ – da se zadrži kvalitetna mašinska radionica. U slučaju Kombinata je kompleksnija situacija nego u drugim fabrikama. KAP se može gasiti samo planski, što znači – na duži rok. Ukoliko EU ima fondove kojima može da pokrije taj ogromni trošak, da se socijalne posljedice saniraju – vrijedi razmisliti i o takvoj ideji. Mada, ja ne mislim da je g-din Kacin imao neke fondove iza sebe kada je govorio o ovome, već je više posrijedi načelni stav.»

Portal Analitika