Region

FOTO

Dramatično u Hrvatskoj: Popuštaju nasipi – kritično u Sisku i Petrinji

U Hrvatskoj dramatična situacija sa poplavama. U Sisku je popustio nasip. Stotinu vojnika u roku od 40 minuta odjurilo je prema Sisku kako bi zakrpili nasip koji je popustio.

Dramatično u Hrvatskoj: Popuštaju nasipi – kritično u Sisku i Petrinji Foto: Igor Šoban/PIXSELL
N1Izvor

Sekretar udruženja KAS Anita Trstenjak navodi da su iduća 24 sata kritična za područje Siska i Petrinje koji tek čekaju vrhunac vodenog talasa i dodaje da su im nasipi oštećeni u zemljotresu.

Zvinimir Ljubičić iz Javne vatrogasne službe Grada Petrinje izjavio je:

"Ne možemo nikada da znamo šta može da se, ne daj Bože da pukne nasip, ali mislim da će ovo proći bezbolno", naveo je on.

Međutim, niije prošlo bezbolno na karlovačkom području, prenosi N1 Zagreb. Deset naselja je pod vodom, 54 kuće na području grada i 300 dvorišta na području županije. Naselje Gradac je odsječeno.

Odsječenima pomaže Crveni krst. Branka Hastor iz Crvenog Krsta rekla je da će dostava ići u skladu sa njihovim daljim potrebama.

"Da li će trebati vode, ljekova, ali komuniakcija je stalna. Telefonske linije su otvorene", istakla je ona.

U ovim poplavama svi se snalaze kako znaju. Pa se tako radnici PKK na posao prevoze u kontejnerima. Neki pecaju u vlastitom dvorištu.

Uslove na terenu lično je došao da vidi premijer. Doduše, prošetao je tek tridesetak metara od automobila do Mrežnice. Gradi se 12 kilometara nasipa, ali nedostaje još 10 kilometara odbrane od poplava u gradu na četiri rijeke, objašnjava.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je bio u Petrinji, nije govorio, slušao je o stanju.

"Neki preduslovi moraju da se riješe kako bi se taj proces završio, ali mnogo je bolje nego što je bilo ranije", rekao je Plenković.

Poručnik Hrvatske vojske je povodom trenutnog stanja rekao da su završili punjenje vreća i sad vreće stavljaju na kamione i šalju gdje je najpotrebnije.

"Od iduće godine više ne bi trebalo da bude potrebe za vrećama sa peskom. Najavljuje se završetak odbrane od poplava, pa bi ovakvi prizori, nakon što su punili naslovne strane i zagorčavali život stanovnicima Kostajnice, konačno postali prošlost", naveo je on.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.