Sci/Tech
  • Portal Analitika/
  • Sci/Tech /
  • Drakonska kazna za Majkrosoft: Zbog ilegalnog prikupljanja podataka djece moraju da plate kaznu od 18,67 miliona eura

Nijesu dobili prethodnu saglasnost roditelja

Drakonska kazna za Majkrosoft: Zbog ilegalnog prikupljanja podataka djece moraju da plate kaznu od 18,67 miliona eura

Američka kompanija Majkrosoft moraće da plati kaznu od 18,67 miliona eura američkoj Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC) zbog ilegalnog prikupljanja ličnih informacija od djece bez saglasnosti njihovih roditelja.

Drakonska kazna za Majkrosoft: Zbog ilegalnog prikupljanja podataka djece moraju da plate kaznu od 18,67 miliona eura Foto: Microsoft
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju FTC navedeno je da je Majkrosoft prekršio američki Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu, pošto je bez znanja roditelja prikupljao informacije od njih koja su se prijavila na Iksboks (Xbox) sistem za video igre, javlja Rojters.

„FTC je predložio mjere uz pomoć kojih će roditelji lakše zaštititi privatnost djece na platformi Xbox “, kazao je direktor Kancelarije za zaštitu potrošača kompanije FTC, Semjuel Levin.

Kako je on kazao, ove mjere jasno stavljaju do znanja da biometrijski podaci djece, informacije o njihovom zdravstvenom stanju ili njihovi avatari – likovi u virtuelnoj stvarnosti – nijesu izuzeti od zakona COPPA.

Podsjetimo, zakon COPPA obavezuje pružaoce onlajn usluga i sajtove koji se orijentišu na djecu mlađu od 13 godina da informišu njihove roditelje o tome kakve lične informacije prikupljaju i da dobiju njihovu saglasnost prije nego što počnu da skupljaju i koriste lične podatke.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.