Abiznis

Dragi: ECB neće štampati novac

Izvor"ECB ne može posegnuti za monetarnim finansiranjem ni nadomjestiti ono što bi u ovoj situaciji trebalo da čine druge zemlje članice. Misli se da ECB štampanjem novca može nadomjestiti poteze vlada odnosno njihov izostanak", rekao je Dragi.

U govoru pred odborom Evropskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku čelnik Dragi je ponovo upozorio da mandat banci ne dopušta da jednostavno uključi mašine za štampanje kako bi finansirala ogromne iznose duga koji je gurnuo eurozonu u najgoru krizu u istoriji javila je MINA-BUSINESS .

Iako mnogi ECB smatraju jedinom evropskom institucijom koja može dovoljno brzo da preduzme mjere za suzbijanje krize, iz banke su poručili da je na vladama da uvedu red u svoje finansije i privredu, prenosi hrvatski Business.

Dragi je na raspravi u utorak u Briselu rekao da eurozona dobro napreduje u procesu gradnje stabilnih i čvrstih temelja.

"Vjerujem da će u ovom mjesecu, a nakon toga i u decembru, šefovi država ili vlada ponovo potvrditi stav da je euro neopoziv usuglašavanjem dugoročne vizije naše ekonomske i monetarne unije", kazao je Dragi.

U osvrtu na Grčku, čiji su katastrofalni finansijski problemi u samom srcu krize u eurozoni, Dragi je konstatovao da je Atina postigla značajan i vidljiv napredak u sprovođenju nužnih strukturnih reformi, ali da treba učiniti više od toga.

Međunarodni kreditori dali su u ponedjeljak Atini rok do 18. oktobra, kada će se održati samit Evropske unije (EU), za sprovođenje reformi u zamjenu za novu tranšu pomoći.

Portal Analitika