Sci/Tech
  • Portal Analitika/
  • Sci/Tech /
  • Dragan Žarković dobitnik MATA nagrade 2022: Njegovi pogledi na probleme graditeljstva dali značajan doprinos podizanju tehničke i inženjerske kulture

Dragan Žarković dobitnik MATA nagrade 2022: Njegovi pogledi na probleme graditeljstva dali značajan doprinos podizanju tehničke i inženjerske kulture

Ovogodišnju MATA nagradu za doprinos razvoju i promociji novih tehnologija u Crnoj Gori je dobio dr ing Dragan Žarković.

Dragan Žarković dobitnik MATA nagrade 2022: Njegovi pogledi na probleme graditeljstva dali značajan doprinos podizanju tehničke i inženjerske kulture Foto: MANT Asocijacija
Portal AnalitikaIzvor

MATA (Crnogorske asocijacije za nove tehnologije) nagrada se dodjeljuje pojedincima i institucijama koji su u prethodnoj godini ili u toku vremenskog interval profesionalne aktivnosti ostvarili značajan doprinos razvoju i popularizaciji novih tehnologija u Crnoj Gori, regionu i šire. 

"Doprinos uključuje naučni i stručni aspekt. Vremenom je postala veoma popularna i prestižna, jer je potpuno nezavisna od politike i menadžerskih struktura i namijenjenja je stvaraocima koji su marljivim i kvalitetnim radom ostvarili očigledne i opipljive rezutate, koristne za društvenu zajednicu", navodi u ime selekcionog komiteta predsjednikCrnogorske asocijacije za nove tehnologije prof.dr Radovan Stojanović.

Dragan Žarković je dipl. gradj. inženjer i doktor nauka u oblasti tehničkog menadžerstva, organizacije rada i održivog razvoja. 

"U svojoj tridesetogodišnjoj karijeri, u zemlji i inostranstvu, je obavljao širok opseg poslova iz oblasti graditeljske struke: od izvođenja i vodjenja gradjevinskih radova, vođenja stručnih nadzora, investicione gradnje, projektovanja, revidovanja projektne dokumentacije, procjena, stručnih vještačenja itd., na različitim tipovima i vrstama građevinskih objekata. Dosada je realizovao preko 230.000 m2 stambeno-poslovnih, industrijsko-komercijalnih i hotelsko-turističkih prostora.

Stručna i naučna znanja Žarković je sa puno entuzijazma implementirao u inostranstvu i u Crnoj Gori. Pomogao je velikom broju radnika i stručnjaka sa naših prostora da ostvare svoje zarade, u vrijeme najtežih ekonomskih i ratnih kriza. Putem njegovih poslovnih kontakata je investirano i relizovano dvadesetak različitih investicionih projekata u Crnoj Gori, u ukupnoj vrijednosti preko 55 miliona eura", naveo je Stojanović.

Kao inženjer praktičar, neprestano se bavi naučnoistraživačkim radom. Objavio je na desetine naučnih radova, na domaćim i međunarodnim konferencijama i kongresima. Imao je čast da održi uvodna, pozivna, tematska predavanja na teme iz svoje oblasti. 

"Njegovi pogledi na probleme graditeljstva, ne samo njih, iz vizure graditelja praktičara, su dali značajan doprinos teorijskoj nauci i opštem podizanju tehničke i inženjerske kulture. Neposredno objavljena knjiga “Korporativno upravljanje investicionim poduhvatima” je prvo štivo u savremenoj Crnoj Gori koje objedinjava, poprilično zaboravljenu, metodologiju simbioze, struke, nauke, planiranja, organizacije rada i održivog razvoja. Na stotine najsloženijih stručnih vještačenja i procjena su bili od značaja rasvjetljavanju mnogo konfliktnih situacija i uspješnom rješavanja isto toliko sudsko-tužilačkioh postupaka u zemlji i inostranstvu. 

Pored mnogo funkcija koje je ranije obavljao danas pored osnovne djelatnosti obavlja funkcije: predsjednika Nezavisnog udruženja sudskih vještaka Crne Gore, člana Upravnog odbora Unije poslodavaca Crne Gore i Direktora Udruženja građevinara Crne Gore. Veoma je citiran u stručnoj literature. U privatnom i porodičnom životu Dragan je primjeran i savjestan otac troje djece i suprug, takodje uspješnog, bračnog partnera", istakao je Stojanović.

Portal Analitika