Region

“Država bi morala da efikasnije sprovodi preventivne mjere”

Dr Gligić: Kafići, žurke i gradski prevoz najveća žarišta

Sve zemlje s kojima se graničimo imaju znatno više inficiranih od nas i zato svako ko dolazi u Srbiju morao bi da pokaže negativan test na kovid-19.

Dr Gligić: Kafići, žurke i gradski prevoz najveća žarišta Foto: You tube
BetaIzvor

Epidemiološkinja u penziji dr Ana Gligić je izjavila danas za Betu da je nedopustivo da u zatvorenom prostoru u kafićima, restoranima i na splavovima boravi veliki broj ljudi, i to najčešće bez zaštitnih maski.

“Država mora da naredi komunalnoj policiji i ostalim inspekcijama da spreče okupljanja više od 30 ljudi, kako je to naložio Krizni štab. U mom komšiluku su se do skoro svaki dan organizovale žurke na kojima je prisustvovao veliki broj ljudi. Zvali smo policiju, policija je dolazila, ali se okupljanja nisu prekidala”, kaže Gligić.

Istakla je da bi komunalna policija morala na licu mjesta da zatvara objekte u kojima se ne poštuju protiv-epidemiološke mjere.

Na pitanje Bete kako komentariše slobodan ulazak u Srbiju iz zemalja u kojima je u toku eskalacija epidemije kovida-19, Gligić kaže da bi svakom na granici moralo da se provjeri zdravstveno stanje.

“Sve zemlje s kojima se graničimo imaju znatno više inficiranih od nas i zato svako ko dolazi u Srbiju morao bi da pokaže negativan test na kovid-19”, kazala je Gligić.

“Mi smo u ovom trenutku za nekoliko dana u prednosti u odnosu na katastrofalnu epidemiološku situaciju u okruženju, i država bi morala da efikasnije sprovodi preventivne mere”, ocijenila je Gligić.

Navela je da ove godine sigurno neće biti gotova vakcina protiv koronavirusa.

“Zato u ovom trenutku je najbitnije da svi nosimo maske i da izbegavamo kontakte. Maske nas ne čuvaju samo od koronavirusa nego i od svih ostalih respiratornih oboljenja. Svaki organizam bi teško podneo ako bi se udružila dva virusa”, kazala je Gligić.

Navela je da se prije penzionisanja susrela sa desetak virusa iz prirodnih žarišta, ali da je pojava kovida-19 još uvijek u mnogo čemu neobjašnjiva.

„Ovakvu situaciju nikada nisam doživela. Problem je što nema dovoljno virusoloških podataka. Virusolozi su zatajili jer nisu upoznali virus”, kazala je doktorka.

Prema njenim riječima, u vreme epidemije variole vere odluke ljekara su se mnogo više poštovale nego danas.

“U to vreme, kad bih ja kao epidemiolog kazala da moraju da se pronađu kontakti pozitivne osobe, nadležni su bez odlaganja pronalazili sve kontakte i smeštali ih u karantin”, podsjetila je doktorka.

Portal Analitika