Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • DPS: Zbog štete koju su pričinili u istražnom postupku povodom prokopavanja tunela, podnijete krivične prijave protiv Abazovića, Adžića i Kovača

"Očekujemo od nadležnog državnog tužilaštva da u konkretnoj pravnoj stvari utvrdi materijalnu istinu, kao i da ocijeni da li u radnjama prijavljenih lica ima elemenata krivičnog djela"

DPS: Zbog štete koju su pričinili u istražnom postupku povodom prokopavanja tunela, podnijete krivične prijave protiv Abazovića, Adžića i Kovača

Na osnovu člana 255 stava 1 Zakonika o krivičnom postupku, a cijeneći da postoji osnov sumnje, Demokratska partija socijalista Crne Gore podnijela je krivičnu prijavu protiv Dritana Abazovića, predsjednika Vlade, Filipa Adžića, ministra unutrašnjih poslova i Marka Kovača, ministra pravde, saopšteno je iz ove partije. 

DPS: Zbog štete koju su pričinili u istražnom postupku povodom prokopavanja tunela, podnijete krivične prijave protiv Abazovića, Adžića i Kovača Foto: Vlada Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

"Sve iz razloga jer su dana 13. septembra 2023. godine u Podgorici, zajednički kao službena lica prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja pričinili štetu istražnom postupku koji se vodi povodom nezakonitog prokopavanja tunela do Višeg suda u Podgorici i istovremeno obijanja depoa istog suda kojom prilikom je nestala određena dokazna građa, a ostali dokazi kontaminirani", navode u saopštenju. 

Kako navode, kao što je kompletna crnogorska javnost imala prilike da vidi, Abazović, Adžić i Kovač su prije izlaska na lice mjesta dežurnog tužioca i prije okončanja samog uviđaja, a tokom obezbjeđenja lica mjesta izvršenja krivičnog djela ušli u depou Višeg suda u Podgorici, kao i u stan u zgradi Njegoševoj ulici iz kojeg je započeto kopanje samog tunela, tj. na samo lice mjesta.

"Osim toga, pomenuta trojica su neovlašćenim boravkom u prostorije Višeg suda u Podgorici, gdje se čuvaju dokazi, ugrozili sudske postupke koji se vode pred ovim sudom, čime su kao saizvršioci izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore ili pak neko drugo djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Napominjemo da je osnov sumnje da su prijavljena lica izvršila krivično djelo iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore ili neko drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti proizilazi iz lako dostupnih video i foto zapisa u medijima, dok istovremeno prijavljena lica, po sopstvenom priznanju, ističu da su bili kritičnog dana, a tokom preduzimanja istražnih radnji, na lice mjesta izvršenja krivičnog djela", ističu u saopštenju. 

Ne žele, kažu, da podsjećaju na ustavnu podjelu vlasti u Crnoj Gori, nadležnosti predsjednika Vlade i ministara u Vladi, te istovremeno i na same policijsko-tužilačke procedure oko obezbjeđenja lica mjesta prilikom izvršenja krivičnog djela, te i ko su lica koja mogu boraviti na samom licu mjestu iz razloga što je i laiku jasno da prijavljena lica nijesu imala ovlašćenja da borave na licu mjesta izvršenja krivičnog djela, a isti su ipak bili prekoračenjem svojih službenih ovlašćenja.

"S tim u vezi očekujemo od nadležnog državnog tužilaštva da u konkretnoj pravnoj stvari utvrdi materijalnu istinu, kao i da ocijeni da li u radnjama prijavljenih lica ima elemenata krivičnog djela za koje se prijavljuju ili pak nekog drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, te da pribavi video i foto zapis predmetnih događaja, kao i da sasluša Abazovića, Adžića i Kovača, kao i svjedoke koji imaju saznanja o gore navedenom. Takođe, ne manje bitnim smatramo, i očekujemo, da će nadležno tužilaštvo provjeriti ko je prijavljenim licima omogućio da na gore navedeni način ugroze istražni proces i sa tim u vezi da istovremeno ocijene da li i u njihovim radnjama ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
j jasamovo_neregistrovani
25.09.2023. 13:58

kako da ne!To Novovic ne smije da dira!Abaz je jos na funkciji i tek kad se formira Vlada mozda ce za nesto odgovarati a ima seriju nepocinstava

21
1
U UPPCrneGore_neregistrovani
25.09.2023. 13:37

Vrhovni državni Tuzilac Crne Gore treba pod hitno da uapsi Abazovica,Adzica,Kovača,Joanikija,pomoćnike Dir Policije posebno učesnike tokom kontrovezne akcije prilikom ustoličenja Srbijanskog popa Sotone Joanilija,prije ili kasnije moraće odgovarata pomenuta lice pred Crnogorskim sudovima.

26
2
R Rukfaš_neregistrovani
25.09.2023. 13:27

Ma daj... ne prećerujte. Ja umirem od smijeha svakoga dana od njihove posjete rupi. Pola vlade gleda u rupu na zidu. Đe to ima? Očima gledati ne mogu fotografije i video obraćanja kudravog nesoja. Ali ove fotografije ispred rupe... uživam i smijem se slatko.

26
2
B Bravo_neregistrovani
25.09.2023. 13:19

Tako im treba kad su bezobrazni

31
1